Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) introduce, asa cum anticipam si noi, cartea de identitate electronica. Aceasta va fi eliberata copiilor incepand cu varsta de 12 ani, in urma modificarilor aduse OUG nr. 97/2005.
"Prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea de identitate simpla, cartea electronica de identitate, cartea temporara de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate", este precizat la art. 12, alin. (3) din varianta modificata a OUG nr. 97/2005.
Conform aceluiasi act, aflam ca "se poate elibera carte electronica de identitate inainte de implinirea varstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre parinti, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protectiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de parinti, unde se afla minorul, sau a persoanei careia i-a fost dat in plasament copilul".
Noile carti de identitate vor avea o valabilitate:
MAI, insa, nu forteaza pe toata lumea sa aleaga cartea de identitate electronica. La art. 16, alin. (3) din OUG nr. 97/2005 este prevazuta posibilitatea ca romanii sa aleaga intre cartea de identitate simpla si cea electronica. Cartea de identitate simpla contine date in format tiparit si in format inscriptionat prin tehnici speciale, precum si elemente de particularizare si de siguranta, in timp ce cartea electronica de identitate contine date in format tiparit si in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.
Pe langa aceste detalii, cartea electronica de identitate va cuprinde:
Romania trebuie sa treaca la cartea de identitate electronica, intrucat trebuie sa aplicam Regulamentul UE nr. 1157/2019. Data limita pentru transpunerea acestui act in legislatia nationala este 2 august 2021.
O alta noutate introdusa in OUG nr. 97/2005 este legat de faptul ca dovada adresei de domiciliu se poate face si cu extrasul de carte funciara.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
(Specimen sloven de carte de identitate electronica similar celui care va fi implementat in Romania)
In plus, cetatenii romani din strainatate vor trebui sa precizeze tara de domiciliu in momentul in care solicita o noua carte de identitate electronica.
Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate sau a primei carti de identitate simple, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri