Grupa sanguina si factorul Rh ar putea fi inscriptionate pe cartile de identitate, pentru a creste eficienta serviciilor de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat acordate pacientilor care ajung in stare grava in unitatile de primiri urgenta.
Prevederea apare intr-un proiect de lege inregistrat in dezbatere la Senat.
"Cunoasterea grupei sanguine si a factorului Rh devine foarte importanta atunci cand pacientul are nevoie de o transfuzie, cum ar fi in cazul unor afectiuni grave, hemoragii masive sau in cazul unor accidente. Motivul este acela ca pacientul nu poate primi orice fel de sange, ci doar unul compatibil cu grupa sanguina a acestuia. Transfuzia gresita a unei grupe de sange incompatibile poate pune in pericol viata pacientului, de aceea siguranta acestuia depinde de evitarea incompatibilitatii intre eritrocitele (hematiile sau globulele rosii) celui care a donat sange si anticorpii din plasma pacientului", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Prin urmare, initiatorii propunerii legislative cer modificarea Normelor Metodologice din 2021 de aplicare unitara a dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 97/2005, privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si pentru stabilirea formei si continutului actelor de identitate, ale dovezii de resedinta si ale cartii de imobil, publicate in Monitorul Oficial nr. 312 din 29 martie 2021.
Alineatul (1) al Articolul 6 din OUG nr. 97/2005 se modifica astfel:
"Art. 6 (1) In vederea realizarii evidentei cetatenilor romani, fiecarei persoane fizice i se atribuie, incepand de la nastere, un cod numeric personal, denumit in continuare C.N.P., i se determina grupa sanguina si factorul Rh, elemente care se inscriu in actele si certificatele de stare civila si se preiau in celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum si in Registrul national de evidenta a persoanelor, denumit in continuare R.N.E.P."
Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, el va fi publicat in Monitorul Oficial.