Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme profesionale pentru consultantii fiscali asistenti, pe perioada stagiului: minimum 200 ore/an de practica

Norme profesionale pentru consultantii fiscali asistenti, pe perioada stagiului: minimum 200 ore/an de practica
Consultatii fiscali asistenti isi vor desfasura activitatea, pe perioada stagiului, conform noilor norme profesionale prevazute de Hotararea nr.3/2023, publicata in Monitorul Oficial. 

Conform documentului, consultantii fiscali asistenti pot desfasura stagiul sub forma de:
  • activitate independenta desfasurata in baza unor contracte de prestari servicii incheiate de consultantul fiscal asistent direct cu clientii, sub indrumarea consultantului fiscal activ;
  • activitate independenta desfasurata in baza unui contract de prestari servicii incheiat de consultantul fiscal asistent cu consultantul fiscal activ indrumator;
  • activitate dependenta desfasurata in cadrul unui contract incheiat intre consultantul fiscal asistent si consultantul fiscal activ indrumator sau societatea de consultanta fiscala, dupa caz.

Stagiul are o durata de 3 ani, incepand cu data inscrierii in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala. Fiecare an de stagiu are durata de 12 luni.

Stagiul se poate intrerupe, pentru motive temeinice, pentru o perioada cumulata de maximum 24 de luni. Intreruperea si reluarea stagiului se notifica indrumatorului si Camerei, in termen de 30 de zile de la data aparitiei evenimentului, utilizand formularele puse la dispozitie de Camera, pe site-ul acesteia.

Norme profesionale privind desfasurarea activitatii de consultanta fiscala de catre consultantii fiscali asistenti, pe perioada stagiului

 

ARTICOLUL 1
Dispozitii generale


(1) Prezentele norme stabilesc reguli privind efectuarea stagiului de catre consultantii fiscali asistenti.

(2) Sunt consultanti fiscali asistenti stagiari persoanele fizice care au promovat examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal asistent si s-au inscris ca membri activi in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala, la capitolul „Consultanti fiscali asistenti”.
 

ARTICOLUL 2
Stagiul


(1) Stagiul include componenta de pregatire practica efectuata sub indrumarea unui consultant fiscal activ, denumit indrumator, precum si componenta de formare profesionala, efectuata prin Camera Consultantilor Fiscali, denumita in continuare Camera, potrivit art. 4 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Stagiul are o durata de 3 ani, incepand cu data inscrierii in registrul prevazut la art. 1 alin. (2). Fiecare an de stagiu are durata de 12 luni.

(3) Stagiul se poate intrerupe, pentru motive temeinice, pentru o perioada cumulata de maximum 24 de luni. Intreruperea si reluarea stagiului se notifica indrumatorului si Camerei, in termen de 30 de zile de la data aparitiei evenimentului, utilizand formularele puse la dispozitie de Camera, pe site-ul acesteia.
 

ARTICOLUL 3
Formele de desfasurare a activitatii


Consultantii fiscali asistenti pot desfasura stagiul in oricare din urmatoarele forme:
a) activitate independenta desfasurata in baza unor contracte de prestari servicii incheiate de consultantul fiscal asistent direct cu clientii, sub indrumarea consultantului fiscal activ;
b) activitate independenta desfasurata in baza unui contract de prestari servicii incheiat de consultantul fiscal asistent cu consultantul fiscal activ indrumator;
c) activitate dependenta desfasurata in cadrul unui contract incheiat intre consultantul fiscal asistent si consultantul fiscal activ indrumator sau societatea de consultanta fiscala, dupa caz.
 

ARTICOLUL 4
Indrumatorul de stagiu


(1) Poate avea calitatea de indrumator de stagiu si se inscrie in Lista indrumatorilor de stagiu consultantul fiscal activ sau societatea de consultanta fiscala care detine viza anuala de libera practica, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) a depus la Camera o optiune de disponibilitate pentru acordarea calitatii de indrumator;
b) nu a suferit nicio sanctiune disciplinara dintre cele prevazute la art. 54 din Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Regulament, in ultimii 3 ani anteriori depunerii optiunii;
c) desfasoara efectiv activitate de consultanta fiscala si inregistreaza venituri din aceasta activitate, conform declaratiei de venit aferente anului financiar anterior depunerii cererii.

(2) Consiliul superior al Camerei poate stabili, pe baza unei grile intocmite in functie de veniturile realizate de indrumatori, numarul maxim de stagiari pe care indrumatorul ii poate accepta.

(3) In cazul in care stagiul se desfasoara in cadrul unei societati de consultanta fiscala, reprezentantul legal al acesteia va desemna, pentru fiecare stagiar, un consultant fiscal activ din cadrul societatii, care va raspunde de indrumarea stagiarului in calitate de indrumator desemnat.

(4) Indrumatorul de stagiu se poate radia din lista intocmita potrivit alin. (1) incepand cu anul de stagiu urmator incheierii unui an de stagiu in curs, in oricare din urmatoarele cazuri:
a) indrumatorul a depus o cerere de retragere a calitatii de indrumator;
b) indrumatorul nu a realizat venituri din consultanta fiscala intr-o perioada de 3 ani consecutivi.

(5) Indrumatorul de stagiu este inlocuit ori de cate ori intervine una dintre urmatoarele situatii:
a) in cazul retragerii calitatii de indrumator potrivit alin. (4);
b) in caz de deces sau incapacitate temporara de munca a indrumatorului sau, dupa caz, in cazul declararii insolventei societatii de consultanta fiscala;
c) in cazul incetarii conventiei de stagiu;
d) a fost sanctionat disciplinar conform art. 54 din Regulament;
e) din alte motive intemeiate.

(6) Lista indrumatorilor de stagiu va fi actualizata anual de Camera si se va publica pe site-ul acesteia. In cazul prevazut la alin. (4), Camera va notifica in mod corespunzator indrumatorul si stagiarul.
 

ARTICOLUL 5
Conventia de stagiu


(1) Anterior inscrierii in registrul prevazut la art. 1 alin. (2), stagiarii vor incheia conventie de stagiu cu un indrumator inscris in Lista consultantilor fiscali activi indrumatori publicata pe site-ul Camerei.

(2) Conventia de stagiu se incheie in forma scrisa si trebuie sa contina cel putin urmatoarele clauze:
a) perioada de derulare a stagiului;
b) drepturile si obligatiile partilor pe perioada stagiului;
c) modalitatea de remunerare a serviciilor efectuate de parti,inclusiv in situatia in care acestea stabilesc ca activitatile desfasurate in cadrul stagiului se efectueaza fara plata;
d) asumarea de catre fiecare parte a respectarii normelor profesionale emise de Camera.

(3) Conventia de stagiu se incheie in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte, iar un exemplar se va depune la Camera de catre stagiar.

(4) Conventia de stagiu inceteaza conform clauzelor prevazute de parti in aceasta, precum si in situatiile prevazute la art. 4 alin. (5).

(5) In cazul incetarii conventiei potrivit alin. (4), stagiarul va notifica Camera si va proceda la incheierea unei noi conventii de stagiu cu un alt indrumator in conditiile art. 3 alin. (42) din Regulament.
 

ARTICOLUL 6
Reguli privind desfasurarea stagiului


(1) In perioada unui an de stagiu, stagiarul efectueaza minimum 200 (doua sute) ore/an de practica in activitatea de consultanta fiscala. Practica trebuie sa vizeze domeniile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) si i) din Regulament.

(2) Stagiarul depune la Camera, la inceputul fiecarui an de stagiu de pregatire practica, un program anual de activitati, elaborat de catre indrumator. Programul cuprinde planificarea si descrierea activitatilor ce urmeaza a fi desfasurate de stagiar, care sa acopere toate orele de practica prevazute la alin. (1).

(3) Calitatea de angajat a unui stagiar in cadrul unei forme de exercitare a profesiei de catre consultantul fiscal activ indrumator nu il exonereaza de indeplinirea obligatiilor ce ii revin in calitate de stagiar.

(4) In cazul intreruperii stagiului potrivit art. 2 alin. (3), stagiul se reia cu luarea in considerare a orelor de practica efectuatepana la momentul intreruperii. Prevederile art. 7 alin. (3) sunt aplicabile in mod corespunzator.
 

ARTICOLUL 7
Raportul de stagiu


(1) In termen de 15 zile de la incheierea anului de stagiu, stagiarul intocmeste si depune la Camera Consultantilor Fiscali raportul de stagiu, care cuprinde descrierea activitatilor desfasurate de stagiar pe parcursul anului de stagiu, precum si orele de practica aferente, utilizand modelul publicat pe site-ul Camerei. Raportul trebuie sa fie avizat de indrumator.

(2) Stagiul de pregatire practica se considera finalizat prin depunerea pentru fiecare an de stagiu a raportului prevazut la alin. (1).

(3) Ori de cate ori intervine incetarea conventiei potrivit art. 5 alin. (4), stagiarul intocmeste un raport asupra perioadei de stagiu parcurse pana in acel moment, care va fi avut in vedere de noul indrumator in evaluarea stagiarului.
 

ARTICOLUL 8
Drepturile si obligatiile indrumatorului


(1) Drepturile indrumatorului sunt urmatoarele:
a) sa repartizeze stagiarului efectuarea oricareia din activitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) si i) din Regulament;
b) sa includa stagiarul in echipele de lucru constituite in cadrul formei de exercitare a activitatii sale, in functie de experienta acestuia;
c) sa solicite stagiarului sa respecte regulamentele, procedurile si normele interne pe toata durata conventiei de stagiu.

(2) Obligatiile indrumatorului sunt urmatoarele:
a) sa stabileasca stagiarului un program anual de activitati;
b) sa evalueze anual activitatea si pregatirea practica a stagiarului si, dupa caz, sa avizeze raportul de stagiu al acestuia;
c) sa implice stagiarul in desfasurarea activitatilor prevazute in conventia de stagiu;
d) sa conduca o evidenta referitoare la activitatile derulate de fiecare stagiar aflat in indrumarea sa, care sa contina cel putin urmatoarele informatii: numarul si tipul activitatilor efectuate de stagiar, perioada de derulare a activitatilor, modalitatea de avizare a lucrarilor sau refuzul de avizare, dupa caz, evaluarea activitatii stagiarului;
e) sa prezinte Camerei, la solicitarea acesteia, evidenta prevazuta la lit. d).
 

ARTICOLUL 9
Drepturile si obligatiile stagiarului


(1) Drepturile stagiarului sunt urmatoarele:
a) de a fi cooptat in echipele de lucru constituite de indrumatorul de stagiu, in functie de nivelul de pregatire a acestuia;
b) de a fi indrumat pe toata durata de valabilitate a conventiei de stagiu;
c) de a i se stabili un program de activitati corespunzator, al carui nivel de dificultate si complexitate sa creasca gradual pe parcursul perioadei de stagiu;
d) de a beneficia de evaluare obiectiva;
e) de a i se asigura timpul necesar pregatirii individuale, in scopul consolidarii competentelor si dobandirii deprinderilor practice necesare practicarii profesiei de consultant fiscal;
f) de a i se asigura, prin grija indrumatorului, accesul la sursele de informare utile perfectionarii sale si care sa ii permita consolidarea cunostintelor.

(2) Obligatiile stagiarului sunt urmatoarele:
a) sa efectueze stagiul de pregatire practica in conditiile prevazute de prezentele norme;
b) sa respecte sarcinile si termenele stabilite de indrumator si programul anual de activitate;
c) sa respecte confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in activitatea desfasurata;
d) sa nu exercite, pe parcursul perioadei de stagiu, activitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), b), d), e) si i) din Regulament decat sub indrumare conform prezentelor norme;
e) sa intocmeasca raportul de stagiu pentru fiecare an de stagiu.
 

ARTICOLUL 10
Reguli speciale privind desfasurarea activitatii de catre stagiari


(1) In cazul activitatii desfasurate de stagiar in modalitatea prevazuta la art. 3 lit. a), indrumatorul poate opta pentru una din urmatoarele modalitati de lucru, dupa caz:
a) avizarea lucrarii intocmite de stagiar, direct pe document, inainte de transmiterea acesteia clientului, prin aplicarea semnaturii indrumatorului, cu una din mentiunile „Avizat favorabil”, „Avizat nefavorabil” sau „Avizat cu observatii”. In cazul „Avizului cu observatii”, continutul observatiilor se formalizeaza intr-un document distinct;
b) emiterea unui aviz pe un document separat intocmit de indrumator, cu una din mentiunile prevazute la lit. a). Avizul separat trebuie sa insoteasca lucrarea pe care stagiarul o transmite clientului sau.

(2) In cazul activitatii desfasurate de stagiar in modalitatea prevazuta la art. 3 lit. b) sau c), indrumatorul isi insuseste si semneaza lucrarile intocmite de stagiar si le transmite clientilor sau autoritatilor, dupa caz.
 

ARTICOLUL 11
Dispozitii tranzitorii si finale


(1) Prezentele norme intra in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica consultantilor fiscali asistenti care incep stagiul dupa aceasta data, precum si stagiarilor care se afla in perioada de stagiu, pentru anii de stagiu ramasi de efectuat.

(2) In cazul stagiarilor care, la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, se afla in perioada de stagiu, pentru anii de stagiu in curs sunt aplicabile in mod corespunzator prevederile art. 7 referitoare la intocmirea si depunerea rapoartelor de stagiu.

(3) Camera organizeaza Registrul electronic de evidenta al stagiarilor, care sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) numele si prenumele;
b) data promovarii examenului de consultant fiscal asistent;
c) data inscrierii in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala;
d) data incheierii conventiei de stagiu;
e) forma de desfasurare a activitatii pe perioada stagiului, din cele prevazute la art. 3;
f) numele si prenumele sau denumirea indrumatorului, precum si a indrumatorului desemnat, dupa caz;
g) perioada intreruperii stagiului, dupa caz;
h) data finalizarii stagiului si la care se naste dreptul de inscriere la examenul pentru dobandirea calitatii de consultant fiscal;
i) data prezentarii la examen/rezultatul obtinut.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 14 Martie 2023
Votati articolul "Norme profesionale pentru consultantii fiscali asistenti, pe perioada stagiului: minimum 200 ore/an de practica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016