Ziua Justitiei marcheaza nu neaparat un eveniment cat - mai degraba - o stare.
Ziua Justitiei nu apeleaza la istorie, ci la constiinta, la constiinta fiecaruia dintre noi, cei care am ales si ne-am asumat o profesie, cei care am inteles sa facem parte dintr-un sistem pus in slujba legii, dreptatii si adevarului, cei care ne-am obligat, prin juramant, sa respectam Constitutia si legile tarii, sa aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei si sa ne indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire.
De aceea, credem ca - dincolo de festivismul momentului - pentru toti profesionistii dreptului, Ziua Justitiei este fiecare zi in care, sub semnul juramantului depus, ne desfasuram activitatea. Si mai credem ca aceasta zi, marcata ca sarbatoare a Justitiei Romane, este, in primul rand, un moment de reflectie pentru cei ce infaptuiesc justitia si un simbol al recunoasterii, din partea statului si a societatii, a unor valori si principii esentiale, a meritelor si efortului depus de toti profesionistii dreptului, magistrati, notari, consilieri juridici, avocati, practicieni in insolventa, grefieri, personal auxiliar din instante si parchete.
Ne aflam intr-un moment istoric al reformarii statului si justitiei romane: suntem in plin proces de revizuire a Constitutiei si avem de implementat noi coduri. Sunt provocari ale unei democratii, ale unui sistem si parte in devenirea noastra ca stat de drept.
Fie ca ratiunea si responsabilitatea sa conduca la o finalitate inteleapta a acestor proiecte, la consolidarea statului roman ca democratie si a justitiei romane ca valoare europeana !
Adresam marii familii a Justitiei Romane felicitarile noastre calduroase pentru profesionismul, perseverenta si responsabilitatea cu care, in diversele forme de activitate, competente si atributii si-a infaptuit menirea !
Procuror OANA ANDREA SCHMIDT-HAINEALA Judecator ADRIAN BORDEA
Presedinte Vicepresedinte
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<