Ziua Justitiei marcheaza nu neaparat un eveniment cat - mai degraba - o stare.
Ziua Justitiei nu apeleaza la istorie, ci la constiinta, la constiinta fiecaruia dintre noi, cei care am ales si ne-am asumat o profesie, cei care am inteles sa facem parte dintr-un sistem pus in slujba legii, dreptatii si adevarului, cei care ne-am obligat, prin juramant, sa respectam Constitutia si legile tarii, sa aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei si sa ne indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire.
De aceea, credem ca - dincolo de festivismul momentului - pentru toti profesionistii dreptului, Ziua Justitiei este fiecare zi in care, sub semnul juramantului depus, ne desfasuram activitatea. Si mai credem ca aceasta zi, marcata ca sarbatoare a Justitiei Romane, este, in primul rand, un moment de reflectie pentru cei ce infaptuiesc justitia si un simbol al recunoasterii, din partea statului si a societatii, a unor valori si principii esentiale, a meritelor si efortului depus de toti profesionistii dreptului, magistrati, notari, consilieri juridici, avocati, practicieni in insolventa, grefieri, personal auxiliar din instante si parchete.
Ne aflam intr-un moment istoric al reformarii statului si justitiei romane: suntem in plin proces de revizuire a Constitutiei si avem de implementat noi coduri. Sunt provocari ale unei democratii, ale unui sistem si parte in devenirea noastra ca stat de drept.
Fie ca ratiunea si responsabilitatea sa conduca la o finalitate inteleapta a acestor proiecte, la consolidarea statului roman ca democratie si a justitiei romane ca valoare europeana !
Adresam marii familii a Justitiei Romane felicitarile noastre calduroase pentru profesionismul, perseverenta si responsabilitatea cu care, in diversele forme de activitate, competente si atributii si-a infaptuit menirea !
Procuror OANA ANDREA SCHMIDT-HAINEALA Judecator ADRIAN BORDEA
Presedinte Vicepresedinte
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<