Intrebare: Potrivit art. 27 din Legea 319/2006 , apare obligatia de comunicare a evenimentelor "de indata" catre organele legale. INTREBAREA mea este: Ce inseamna transmiterea unui anunt "de indata" atata timp cat lege nu defineste in minute, ore sau zile limita in care trebuie transmisa informatia privind anuntul unui incident?
Raspuns: Potrivit art. 237 din Codul de procedura civila – administrarea dovezii va putea fi facuta de indata sau la termenul ce se va soroci.
Art. 238. - Incheierea instantei este executorie si poate fi atacata cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Potrivit art. 1371 din Codul de procedura penala, persoanei retinute sau arestate i se aduc, de indata, la cunostinta, motivele retinerii sau ale arestarii. Invinuirea se aduce la cunostinta celui arestat, in cel mai scurt termen, in prezenta unui avocat.
Cand se dispune arestarea preventiva a invinuitului sau inculpatului, procurorul sau instanta de judecata incunostinteaza despre aceasta, in termen de 24 de ore, un membru al familiei acestuia ori o alta persoana pe care o desemneaza invinuitul sau inculpatul, consemnandu-se aceasta intr-un proces-verbal.
Potrivit jurisprudentei CEDO cu privire la notiunea de indata:
1. Brogan si altii c. Marii Britanii (1988) -> „De indata” = standard de 4 zile maximum – Exceptii de exemplu lupta anti-terorista sau daca o asemenea detinere este insotita de alte garantii efective
a. Rigopoulos c. Spaniei (1999) -> Nava care transporta stupefiante, comandantul arestat, insa nava se afla in Oceanul Atlantic la 16 zile de la cel mai apropiat port (5.500 km) -> Nu exista incalcare a art. 5 paragraf 3
2. Pantea c. Romaniei -> Detentie provizorie din ordonanta procurorului, reclamantul ajungand in fata unui judecator dupa 4 luni de detentie.
i. In momentul de fata, Romania face parte din cele 12 state ale Consiliului Europei in care intervalul de timp ce separa privare initiala de libertate a unei persoane si plasarea ei in detentie provizorie este de 24 de ore.
3. Exceptii de la standardul Brogan:
a. Kandjov c. Bulgariei (2008) -> Huliganism si insulta, retinere de 3 zile si 23 de ore -> infractiunile erau minore si nu au fost savarsite cu violenta -> Incalcare art. 5
b. Ipek c. Turcia (2009) -> Minori la data savarsirii faptei, detinuti 3 zile si 9 ore -> incalcare art. 5.
Prin urmare, termenul de indata trebuie sa fie un termen rezonabil, judecat individual pe fiecare caz in parte, in functie de conditiile si modul de transmitere.