Noul Cod Penal a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014. Sunt aduse modificari importante in cadrul mai multor titluri, cu privire la numeroase aspecte.
Analizam mai jos Cauzele care inlatura consecintele condamnarii, conform Noului Cod Penal.
In acest sens, la art. 165 se prevede ca reabilitatea de drept are loc in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii nu mai mare de 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, in situatia in care, in decurs de 3 ani, condamnatul nu a savarsit o alta infractiune.
Mai mult, conform art. 166, cu privire la reabilitarea judecatoreasca, la alin. (1) se subliniaza termenele dupa implinirea carora condamnatul poate fi reabilitat, la cerere:
a) 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.
In ceea ce priveste reabilitarea judecatoreasca, la art. 168 se delimiteaza cele doua conditii necesar a fi indeplinite pentru admiterea cererii de reabilitare judecatoreasca:
a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
Nu in ultimul rand, art. 171 arata ca reabilitarea judecatoreasca poate sa fie anulata in situatia in care, dupa ce a fost acordata, s-a descoperit o alta infractiune savarsita de persoana reabilitata. Aceasta infractiune, daca ar fi fost recunoscuta, ar fi fost o consecinta a respingerii cererii de reabilitare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Presedintele asociatiei, cetatean strain pe baza hotararii asociatilor va trebui sa primeasca o suma lunara. Rog suport, sub ce forme se poate realiza aceasta plata si care sunt impozitele/taxele et aferente? Contract mandat pe 4 ani cu stabilirea unui venit - care sunt impozitele si taxele aferente? Salariat pe baza de angajare a presedintelui in functia de director - care sunt taxele/impozitele aferente avand in vedere la fiecare faptul ca este cetatea strain si primeste pensie in acel stat -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca un salariat are in contractul de munca urmatorul program: 10:00 - 18:30; 11:00 - 19:30; 14:00 - 22:30; 15:00 - 23:30; 12:00 - 20:30 cu 30 de minute pauza de masa, angajatorul este obligat sa deconteze si transportul mai ales nopatea? Daca da, care este prevederea legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model de adeverinta pentru medic care il pot da angajatilor care au contractul de munca incetat pentru a putea beneficia de cele 3 luni in care sunt asigurat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<