Noul Cod Penal a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014. Sunt aduse modificari importante in cadrul mai multor titluri, cu privire la numeroase aspecte.
Analizam mai jos Cauzele care inlatura consecintele condamnarii, conform Noului Cod Penal.
In acest sens, la art. 165 se prevede ca reabilitatea de drept are loc in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii nu mai mare de 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, in situatia in care, in decurs de 3 ani, condamnatul nu a savarsit o alta infractiune.
Mai mult, conform art. 166, cu privire la reabilitarea judecatoreasca, la alin. (1) se subliniaza termenele dupa implinirea carora condamnatul poate fi reabilitat, la cerere:
a) 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.
In ceea ce priveste reabilitarea judecatoreasca, la art. 168 se delimiteaza cele doua conditii necesar a fi indeplinite pentru admiterea cererii de reabilitare judecatoreasca:
a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
Nu in ultimul rand, art. 171 arata ca reabilitarea judecatoreasca poate sa fie anulata in situatia in care, dupa ce a fost acordata, s-a descoperit o alta infractiune savarsita de persoana reabilitata. Aceasta infractiune, daca ar fi fost recunoscuta, ar fi fost o consecinta a respingerii cererii de reabilitare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<