In Monitorul oficial nr. 355 din 22 mai 2015 a fost publicata Legea nr.117 din 21 mai 2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei.
Iata care sunt cele mai importante modificari anuntate de Legea 117 din 2015:
1. Se clarifica faptul ca persoana fizica din legea privind combaterea concurentei neloiale este
ORICE FOST SAU ACTUAL SALARIAT sau reprezentant al intreprinderii sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala.
2. Inspectorii de concurenta pot solicita intreprinderilor, autoritatilor si institutiilor publice, precum si persoanelor fizice definite la art. 1^1 lit. i) informatiile si documentele pe baza carora vor solutiona sesizarilor privind practicile de concurenta neloiala, indicand temeiul legal, scopul, termenele, precum si sanctiunile prevazute de lege.
3. Se instituie amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei in cazul persoanelor fizice care comit contraventii in acest domeniu.
4. Orice persoana care detine interes legitim se poate adresa direct instantelor de judecata competente in vederea interzicerii si incetarii practicilor de concurenta neloiala, in vederea acoperirii prejudiciilor patrimoniale si morale suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala. NU va fi necesara parcurgerea vreunei formalitati in fata Consiliului Concurentei.
5. Mai mult, pentru a preveni pagubele declansate de practicile de concurenta neloiala
instantele judecatoresti competente pot dispune, in procedura de urgenta, in cazul in care constata, la o prima evaluare, existenta unor practici comerciale neloiale, incetarea, respectiv interzicerea acestora pana la solutionarea cauzei.
6. Daca instanta dispune incetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurenta neloiala, iar hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura a ramas definitiva, autoritatea nationala de concurenta va asigura
... continuarea aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<