Guvernul a adoptat in sedinta de marti, printr-o ordonanta de urgenta, noile valori ale salariului minim in constructii, agricultura si industria alimentara, care se vor aplica incepand cu luna noiembrie.
Potrivit unui comunicat al Executivului, in sectorul constructiilor salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar in domeniul agricol si in industria alimentara de 3.436 de lei.
"Astfel vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia Romaniei si dupa introducerea contributiei pentru sanatate", se explica in comunicat.
Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultari cu sindicatele si patronatele, in cadrul Consiliului National Tripartit si pentru Dialog Social, a indicat sursa citata.
"In prezent, salariul minim brut in constructii este de 4.000 de lei, iar in sectorul agricol si industria alimentara este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut in domeniul constructiilor vor beneficia 423.110 salariati, iar in sectorul agricol si industria alimentara 168.000 de salariati, potrivit estimarilor", se mai arata in comunicatul Guvernului.
ORDONANTA DE URGENTA pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniile constructii, sector agricol si industria alimentara
Avand in vedere obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice,
pentru corelarea cu prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, si avand in vedere renuntarea la unele facilitati fiscale acordate angajatilor din sectoarele constructiilor, agricol si industria alimentara,
intrucat aplicarea noului cadru legislativ va conduce la diminuarea veniturilor nete ale salariatilor din sectoarele constructiilor, agricol si industria alimentara,
luand in considerare necesitatea clarificarii masurilor de sprijin a sectorului constructiilor si a modului in care se determina cifra de afaceri pentru societatile care beneficiaza de sprijin,
intrucat sectoarele constructii, sector agricol si industria alimentara reprezinta unele din domeniile prioritare ale economiei si tinand cont ca activitatea este decisiva pentru realizarea proiectelor de investitii publice si private precum si faptul ca se confrunta cu dificultati legate de asigurarea cu forta de munca specializata si de o concurenta neloiala, este necesara adoptarea de masuri legislative in vederea asigurarii unei remuneratii adecvate in aceste domenii, in corelare cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata incepand cu anul 2023,
dat fiind faptul ca, in cazul neadoptarii masurilor prevazute prin prezentul act normativ, sectoarele constructiilor, agricol si industria alimentara vor avea o contributie negativa la crearea produsului intern brut, cu repercusiuni directe asupra nivelului de trai,
avand in vedere ca neadoptarea masurilor propuse prin prezenta ordonanta de urgenta poate afecta semnificativ oferta de locuri de munca si poate conduce la cresterea somajului,
intrucat majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru sectorul agricol si in industria alimentara este necesara in vederea mentinerii facilitatilor fiscale acordate prin Legea nr.135/2022 pentru modificarea si completatea unor acte normative,
In considerarea faptului ca elementele mai sus mentionate vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
ART. I - (1) Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.
(4) Prevederile art. XLI din Ordonanta de urgenta nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga la data intrarii in vigoare a prevederilor alin. (1).
Art. II - (1) Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.436 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 20,782 lei/ora.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.
(4) Prevederile articolului III din Legea nr.135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative, se abroga la data intrarii in vigoare a prevederilor alin. (1).
Art.III – Articolul 2 din Hotararea de Guvern nr.900/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata se abroga.
Art.IV - Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.