Romanii care au solicitat in instanta (sau s-a aplicat automat) munca in folosul comunitatii pentru inlocuirea unei amenzi si nu o fac... Vor raspunde penal.
Parlamentarii au ajuns la concluzia ca "preventia speciala si preventia generala a comportamentului antisocial, care sunt scopuri ultime ale legislatiei contraventionale, nu se mai realizeaza".
"Combaterea fenomenului contraventional este grav afectata de imperfectiunea dreptului nostru pozitiv si de atitudinea celor certati cu legea, care speculeaza aceasta slabiciune a sistemului nostru de drept. Pe de alta parte, bugetele locale sunt afectate de existenta unor creante asimilate creantelor fiscale, creante constand in sume de bani pe care ar trebui sa le incaseze cu titlu de amenzi contraventionale, sume de bani pe care sunt in imposibilitate de a le incasa de la contravenienti. Totodata, nu exista niciun interes din partea administratiilor locale de a incepe demersurile legale, prevazute de art. 39^1 din OG nr.2/2001, deoarece hotararile judecatoresti sunt date fara vreun termen de executare a obligatiilor si contravenientii nu le respecta niciodata.
Din cauza unui vid legislativ, deseori nu sunt respectate, sunt ignorate hotararile definitive ale instantei de judecata prin care instanta dispune efectuarea muncii in folosul comunitatii in caz de neplata a amenzii", argumenteaza alesii.
Raspunderea penala pentru sanctiunea contraventionala "uitata"
Asa cum este normal in orice societate democratica sanatoasa, hotararile justitiei trebuie respectate de cetateni.
Pentru ca in dreptul autohton nu erau cuprinse pedepse clare pentru cei care evitau sa isi asume raspundere pentru incalcarea unor legi, de acum intervine sanctionarea penala a acestui tip de comportament.
Pe scurt, cei care se incadreaza in categoria de mai sus vor intra sub auspiciile art. 286 din
Codul penal in varianta modificata la alin. (1) care va avea o noua litera, lit. h), cu urmatoarele prevederi:
- "h) neexecutarea hotararii judecatoresti prin care contravenientul a fost obligat la prestarea unei activitati in folosul comunitatii in temeiul art. 39^1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor intr-un interval de 60 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."
Aceasta sanctiune nu va fi aplicata persoanelor care au diferite afectiuni medicale care le incapaciteaza sa execute intocmai si la termen sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii. Este vorba numai despre starea medical probata, in conditiile legii, prin certificate de incadrare in grad de handicap sau certificate de medicina muncii cu mentiunea inapt.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Procedura de urgenta nu a fost ceruta.
Ramane de vazut daca parlamentarii vor fi de acord cu inasprirea raspunderii in fata legii. Momentan, prevederea nu se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<