Amenzile aplicate pentru contraventiile privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 ar putea fi anulate sau restituite, la cerere, potrivit unui proiect de lege initiat de parlamentarii AUR si inregistrat la Senat.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca amenzile aplicate in temeiul Legii nr. 55/2020, intre 500 de lei si 15.000 de lei, au in comun faptul ca sunt disproportionate prin raportare la gravitatea faptelor sanctionate si a pericolului social presupus a fi creat.
"Mai mult decat atat, fata de caracterul secundar al legislatiei care a reglementat efectiv interdictiile prevazute in Legea nr. 55/2020, fata de natura esentialmente temporara a actelor normative prin care aceste masuri restrictive au fost instituite (hotarari de guvern cu perioada limitate de aplicare de 30 de zile) si fata de imposibilitatea practica de a obtine desfiintarea efectiva a acestora in contenciosul administrativ in fata instantelor de judecata din Romania (multe dosare ce au ca obiect anularea hotararilor de guvern prin care a fost prelungita starea de alerta pe teritoriul Romaniei si prin care au fost instituite masuri restrictive a caror incalcare putea fi sanctionata contraventional nefiind solutionate definitiv nici in prezent), persoanele sanctionate contraventional nu au beneficiat in mod real de drepturile lor procesuale in cauzele care vizau anularea hotararilor de guvern si, respectiv, in cele ce vizau plangerile contraventionale impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiei", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorii proiectului de lege reamintesc ca, prin Decizia nr. 50/2022 din 15.02.2022, Curtea Constitutionala a Romaniei a admis exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr. 192/2020, insa multe dintre persoanele amendate pana la acel moment pentru nepurtarea mastii de protectie in spatiile publice deschise nu si-au putut recupera contravaloarea amenzilor achitate.
Proiect de Lege pentru anularea/ restituirea amenzilor date din cauza COVID
Art. 1 - Amenzile contraventionale aplicate in temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVlD-19, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se anuleaza si se scad din evidentele organelor de executare.
Art. 2 - Sumele de bani achitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, reprezentand amenzi contraventionale aplicate in temeiul prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se restituie la cererea contravenientului depusa la organul fiscal de executare competent in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordinului de ministru prevazut Ia art. 3.
Art. 3 - in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor stabileste, prin ordin al ministrului, procedura de restituire de catre organele fiscale locale a sumelor de bani prevazute la art. 2.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa ajunga la Presedintele Romaniei spre promulgare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<