Miercuri au fost anuntate 555 de cazuri noi de infectari cu coronavirus in ultimele 24 de ore, iar Austria a anuntat ca reintroduce carantina pentru romani.
Alte 555 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate de la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica (GCS), numarul total al imbolnavirilor ajungand miercuri la 30.175.
La ATI, in acest moment, sunt internati 237 de pacienti.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienti vindecati si 1.485 de pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare.
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 796.484 de teste, arata GCS.
Cele mai multe
noi cazuri au fost raportate in:
- Dambovita - 59 de cazuri;
- Arges - 53 de cazuri;
- Brasov - 53 de cazuri;
- Municipiul Bucuresti - 53 de cazuri.
Se decreteaza din nou stare de urgenta?
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat miercuri, la Constanta, privind posibilitatea organizarii alegerilor locale la toamna, ca mai intai vrea sa vada ca nu vor mai fi cresteri ale numarului cazurilor de coronavirus si ca exista o legislatie specifica, mentionand totodata ca in prezent nu ia in calcul reintroducerea starii de urgenta.
"Nu vreau sa ma gandesc la alegeri acum. Sunt un ministru al Sanatatii, gestionam o criza de pandemie la nivelul tarii noastre, avem o recrudescenta a cresterii numarului de cazuri, dupa ce plecasem pe o panta descendenta. Vreau sa vad ca ne stabilizam ca si numar de cazuri noi, vreau sa vad ca avem o legislatie care sa ne permita sa ne desfasuram activitatea, iar dupa aceste momente, cand vom reveni poate la acelasi 0,6 - 0,7 ca si transmitere, (...) noi sa ne gandim si la o parte politica", a spus Tataru.
Referitor la posibilitatea reintroducerii starii de urgenta, el a afirmat ca decizia se va lua in functie de rezultate evaluarilor privind cazurile de coronavirus, dar ca in acest moment nu ia in calcul o astfel de masura.
"Noi facem evaluari de la zi la zi, saptamanal, la doua saptamani, prin INSP si Ministerul Sanatatii facem o propunere catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, iar starea de urgenta este atributul presedintelui Romaniei care va lua o decizie. (...) In acest moment nu iau in calcul, dar vedem si evolutia ulterioara. Va fi o altfel de vara, un altfel de sezon estival, haideti sa ne bucuram de vara, dar in anumite conditii.", a declarat ministrul.
Intrebat de la ce numar de cazuri s-ar putea declansa starea de urgenta, el a spus ca in functie de situatie s-ar putea introduce masuri suplimentare celor din starea de alerta.
Pe scurt, starea de urgenta nu se ia in calcul momentan.
Austria reintroduce carantina pentru romani
Austria emite avertizari de calatorie pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, a anuntat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o inrautatire a situatiei legate de COVID-19 in aceste tari, transmite Reuters.
Masura, care inseamna ca orice persoana care soseste din cele trei state mentionate trebuie sa fie plasata timp de doua saptamani in carantina sau sa faca dovada unui test negativ la COVID-19, urmeaza avertizarilor emise saptamana trecuta pentru Serbia si alte trei tari non-membre UE din Balcanii Occidentali.
Decizia a fost luata si dupa ce peste 3.000 de persoane din provincia Austria Superioara, ce are granite cu Germania si Republica Ceha, au fost plasate in carantina pentru a limita raspandirea COVID-19. In centrul acestui focar se afla un grup de 180 de cazuri legate de o biserica din orasul Linz cu multi enoriasi romani.
Nu uitati!
Spalati-va mainile de multe ori.
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute.
Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile.
Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti.
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul.
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.
Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<