CNSU a decis ca starea de alerta va fi prelungita. Nu sunt adaugate masuri noi, dar se mentine obligatorie purtarea mastii de protectie.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat o noua Hotarare prin care starea de alerta va fi prelungita, daca si Guvernul Romaniei o va adopta. Acest lucru se va intampla cu siguranta, avand in vedere ca infectarile cu varianta Omicron si alte variatiuni ale Covid-19 au crescut constant.
Noua Hotarare nu modifica nimic important. Actul, insa, pastreaza masca de protectie de tip medical sau FFP2 ca fiind obligatorie. Mastile textile nu vor fi permise.
Prelungirea starii de alerta se va oficializa printr-o noua Hotarare de Guvern. CNSU face doar propuneri. Daca Executivul intentioneaza sa adauge noi prevederi, atunci o va face intr-o noua sedinta de guvern.
Starea de alerta in 2022
Asa cum arata lucrurile in prezent, prin starea de alerta circulatia persoanelor va fi posibila fara niciun fel de restrictii de luni pana duminica.
Accesul in mall-uri se va permite persoanelor vaccinate, trecute prin boala, cu test negativ PCR (in ultimele 72 de ore) sau test rapid (in ultimele 48 ore).
- doar intre orele 05-22, la capacitatea maxima a spatiului (dupa ora 22 este permisa doar livrarea la domiciliu);
- se aplica, pana la 50% din spatiu (incidenta max. 1 la 1000) sau 30% din spatiu (incidenta mai mare de 1 la 1000), si activitatilor sau evenimentelor organizate si desfasurate in spatii inchise sau deschise de persoanele fizice, operatorii economici, institutiile publice in urmatoarele domenii:
- muzee, biblioteci, librarii, cinematografe, studiouri de productie de film si audiovizuala, institutii de spectacole si/sau concerte, scoli populare de arta si meserii;
- targuri, balciuri, talciocuri.
Evenimentele private precum nuntile, botezurilor sau mesele festive nu sunt permise.
Cluburile, barurile si discotecile raman inchise.
Toate unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar/conexe functioneaza astfel:
- cu prezenta fizica in judetele in care rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 este de cel mult 75% la nivel judetean.
- in regim online in judetele in care rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 este mai mare de 75% la nivel judetean.
- reluarea cursurilor cu prezenta fizica, numai dupa ce rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19 scade sub 70% la nivel judetean.
- suspendarea activitatii la nivelul intregii unitati de invatamant se face prin decizia comitetului judetean pentru situatii de urgenta. Decizia se ia prin raportare la fiecare zi de joi, conform situatiei privind rata de ocupare a paturilor de spital destinate COVID-19, publicata si actualizata saptamanal pe site-urile DSP judetene si al mun. Bucuresti + jud. Ilfov.
Vor fi inchise clase sau scoli, individual, in functie de aparitia cazurilor de COVID:
- o scoala se inchide timp de 5 zile daca 50% dintre clase au activitatea fizica suspendata; suspendarea este dispusa prin hotarare a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.
- o clasa se inchide timp de 5 zile la aparitia a 3 cazuri Covid-19 simultan timp de 7 zile consecutiv, incepand cu ziua urmatoare confirmarii celui de-al treilea caz. Suspendarea grupei/clasei este dispusa de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
- prescolarii/elevii cu care cazurile confirmate au interactionat in mod frecvent, vor fi carantinati timp de 5 zile. Prescolarii/Elevii aflati in perioada de 90 de zile ulterioare izolarii dupa confirmare pozitiva COVID, nu intra in carantina.
- prescolarul/elevul care nu prezinta rezultat negativ la test rapid sau RT-PCR (omologat) efectuat in ultimele 24 de ore:
- reia cursurile cu prezenta fizica dupa 7 zile daca nu este vaccinat (complet) sau trecut prin boala de mai mult de 90 de zile.
- reia cursurile cu prezenta fizica dupa 5 zile daca este vaccinat (complet) sautrecut prin boala in perioada ultimelor 90 de zile (de la data rezultatului pozitiv obtinut la testul rapid de saliva).
Vom analiza noul document de indata ce Guvernul va aproba prelungirea starii de alerta.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<