Parlamentarii vor sa stopeze raspandirea realizarii si difuzarii in spatiul public a unor fotografii si filmari create cu ajutorul inteligentei artificiale, in scop defaimator, prin introducerea pedepsei cu inchisoarea.
In acest sens, la Senat a fost depusa spre dezbatere o propunere legislativa privind interzicerea utilizarii malitioase a tehnologiei si limitarea fenomenului Deepfake (Falsul Server).
Initiatorii proiectului de lege atrag atentia ca in legislatia de la noi din tara nu exista nici o dispozitie legala care sa ingradeasca realizarea si difuzarea in scop malitios a unor imagini, inregistrari audio sau video concepute cu ajutorul inteligentei artificiale (IA) sau tehnicilor de augmentare a realitatii (RV).
"Chiar daca deepfake-urile pot parea inofensive, in realitate acestea pot avea efecte negative de lunga durata. Aceasta tehnologie a deepfack-ului a evoluat pentru a fi din ce in ce mai convingatoare si disponibila publicului, permitand totodata perturbarea industriilor de media, divertisment si in ultimul timp a putut duce si la frauda financiara considerabila", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Proiectul defineste Deepfake (falsul server) prin „orice continut de tip imagine, inregistrare audio sau video creat cu ajutorul inteligentei artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realitatii (RV) astfel incat sa creeze aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri care in realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost facute de acea persoana”.
„Realizarea, difuzarea si stocarea pe internet sau in mass-media de continut tip imagini sau inregistrari audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV si create astfel incat sa produca aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri pe care acea persoana nu le-a rostit, respectiv nu le-a facut, sunt interzise in situatia in care nu sunt insotite de o notificare vizibila, pastrata pe cel putin 10% din suprafata expunerii si pe toata durata difuzarii respectivului continut”, prevede actul normativ.
Anuntul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel putin 10% din suprafata de expunere si pe intreaga derulare a continutului de tip Deepfake (Fals server) realizat si difuzat strict in scopul promovarii unor produse sau servicii, va avea urmatorul continut:
„Acest material contine ipostaze imaginare”.
Incalcarea acestor dispozitii va constitui infractiune si se va pedepsi cu amenda penala sau cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, mai prevede proiectul.
Proiectul de lege se afla la in dezbatere la Senat. Camera Deputatilor este for decizional.