Chiar daca si-a dovedit eficienta, testele vor continua la Procuratura Shanghai. Pana acum, robotul procuror poate analiza cateva infractiuni generale. Cele alese, insa, sunt ingrijoratoare. Ele se refera, printre altele, la "sabotarea unitatii nationale" si "subminarea puterii politice a statului". Acestea pot fi extrem de subiectiv interpretate, iar robotul poate fi programat astfel incat sa pastreze anumite convingeri.
Declaratiile oficiale facute de profesorul Shi Yong, directorul Academiei de Stiinte, cuprind lamuriri cu privire la cum va fi folosit acesta. El spune ca robotul procuror va ajuta oamenii sa centralizeze si clasifice incarcatura de dosare pentru a se eficientiza actul de justitie.
Inainte de a fi activat, robotul procuror a trebuit sa studieze peste 17.000 de cazuri din 2015 si pana in 2020 pentru a invata cum procedeaza oamenii in diferite cazuri. In 2022, urmeaza ca programul sa invete si alte contraventii sau infractiuni precum: frauda de carduri bancare, participarea la jocuri de noroc ilegale, condusul agresiv, furtul, frauda, obstructionarea afacerilor publice si chiar incalcarea unor norme de ordine si liniste publica.
Robotul procuror va fi in continuare antrenat de oameni pentru a invata cum sa aplice corect legea. In cele din urma, va face parte din procuratura ca asistent virtual. China intentioneaza sa-i dezvolte capacitatea pana ajunge un procuror care se poate ocupa de contraventii si infractiuni minore sau generaliste. Prima tinta va fi reprezentata de dosarele a caror solutii pot fi date foarte usor si nu au mai multe parti implicate. Dupa confirmarea primelor solutii corecte, robotul procuror va putea trimite concluziile sale instantei. Va avea, insa, nevoie de un om care sa-l reprezinte si sa-i sustina argumentele. Judecata n-a fost automatizata - inca.
Sursele: South China Morning Post si Zme Science