Un judecator din Columbia a folosit softul de inteligenta artificiala ChatGPT pentru a se pronunta intr-un caz referitor la drepturile medicale ale copiilor cu autism, transmite AFP.
Judecatorul Juan Manuel Padilla a spus ca a folosit ChatGPT intr-un caz care implica o cerere de exonerare a unui copil autist de la plata taxelor pentru programari medicale, terapie si transport, avand in vedere veniturile limitate ale parintilor sai.
Hotararea judecatoreasca a fost data pe 30 ianuarie, in favoarea copilului. Ulterior, judecatorul a precizat in hotararea sa ca a chestionat chatbot-ul ChatGPT pentru a lua decizia.
"Este minorul autist scutit de la plata unei contributii personale pentru terapiile sale?", a intrebat judecatorul, conform stenogramei deciziei sale. Aplicatia i-a raspuns:
"Da, este corect. Conform legislatiei actuale din Columbia, minorii care au fost diagnosticati cu autism sunt scutiti de la plata unei contributii personale pentru terapiile lor", a fost raspunsul primit.
Ulterior, judecatorul Juan Manuel Padilla a declarat ca softul de inteligenta artificiala indeplineste sarcinile unei "secretare", "intr-un mod organizat, simplu si structurat", ceea ce "ar putea imbunatati timpii de raspuns in sectorul judiciar".
"Judecatorii nu sunt prosti, faptul ca punem intrebari aplicatiei nu inseamna ca incetam sa mai fim judecatori, sa fim fiinte care gandesc", a mai spus Padilla.
Creat de compania OpenAI din California, ChatGPT a luat lumea cu asalt de la lansarea sa in noiembrie, cu capacitatea sa de a scrie eseuri, articole, poezii si algoritmi in doar cateva secunde.