Legea deepfake, care prevede sanctiuni pentru persoanele care realizeaza si distribuie continut cu inteligenta artificiala, fara sa semnaleze acest lucru, va fi supusa la vot saptamana viitoare, in Camera Deputatilor, a anuntat ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan-Gruia Ivan.
"Saptamana viitoare o sa fie supusa la vot aceasta initiativa legislativa, care prevede urmatorul lucru: cei care creeaza astfel de continut, fara sa scrie explicit pe cel putin 15% din suprafata clipului video sau a fotografiei ca este un clip video artificial generat de un soft de inteligenta artificiala generativa, risca inclusiv inchisoare pana la doi ani (...). Cei care fac risca - pe langa amenzi - inclusiv inchisoare. Cei care distribuie un astfel de continut, stiind ca este unul care nu reflecta realitatea, risca sa fie amendati cu sume intre 600 de lei si 90.000 de lei", a spus Bogdan-Gruia Ivan, la postul national de televiziune, potrivit
Agerpres.
Prin urmare, proiectul de lege nu interzice crearea ori distribuirea de materiale realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, ci doar prevede sanctiuni in cazul productiilor deepfake nemarcate.
Conform proiectului de lege, definitia deepfake este urmatoarea: "orice continut de tip imagine, audio si/sau video realizat de regula cu ajutorul inteligentei artificiale sau realitatii virtuale, astfel incat sa creeze aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri care in realitate nu au fost spuse sau facute de acea persoana". Totodata, in proiectul de lege se arata ca formularea "utilizarea malitioasa a tehnologiei" se refera la actiunea intentionata de inducere in eroare, cu scopul de a crea dezinformare si/sau haos informational prin manipularea comportamentului uman si/sau exploatarea vulnerabilitatilor.
Pentru a nu incalca legea, respectivul continut vizual/sonor trebuie sa fie marcat astfel incat sa se inteleaga ca este un clip video artificial generat de un soft de inteligenta artificiala generativa.
Totodata, ministrul Cercetarii a precizat ca atacul cibernetic la serverele Camerei Deputatilor a fost asumat de cateva grupari de hackeri din afara tarii, doar una fiind cea care le-a si realizat si va raspunde in fata legii.
"De acum patru zile a fost anulata si revendicarea, au fost sterse si toate acele fisiere cu informatii, mare parte dintre ele publice, cu exceptia documentelor de identitate personala (...) cartea de identitate a premierului si a liderului UDMR, in urma diligentelor facute de statul roman", a precizat Bogdan-Gruia Ivan.
El a mai spus ca atacul hackerilor asupra serverelor de la Camera Deputatilor a reusit "dintr-o eroare umana" si a mentionat ca Romania are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa.
In ultimele zile, pe retelele de socializare au aparut mai multe materiale realizate cu ajutorul inteligentei artificiale, care se folosesc imaginea si vocea unor oficiali din Guvernul Romaniei, ori din institutii publice.