Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere.
Documentul vine ca urmare a intrarii in vigoare, la data de 24.07.2023, a Legii nr. 257/2023 privind modificarea si completarea unor acte normative pentru instituirea unor masuri specifice in vederea asigurarii integritatii fondului forestier.
Conform documentului, supravegherea video a drumurilor forestiere se realizeaza in doua etape.
In etapa I se realizeaza supravegherea video a drumurilor forestiere pe zone-pilot, din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva din judetele Arges, Bacau, Maramures, Neamt si Suceava;
In etapa a II-a se extinde supravegherea video a drumurilor forestiere la nivel national.
In zonele-pilot se vor amplasa, cumulat, maxim 50 sisteme de monitorizare video si de securitate, in baza urmatoarelor criterii:
a) puncte unice de trecere, de regula la intersectiile cu drumurile publice;
b) acces la internet/curent electric;
c) zone cu suprafata semnificativa de pe care se recolteaza lemnul sau cu volume mari transportate;
d) zone in care se identifica comunitati defavorizate;
Jandarmeria Romana, prin structurile sale specializate, asigura monitorizarea video a drumurilor forestiere prin accesarea informatiilor inregistrate la dispeceratele regionale.
Proiect - Norme metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere
Art. 1. – Prezentele Norme metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere, denumite in continuare Norme metodologice, contribuie la implementarea sistemului informatic integrat si au ca scop intarirea capacitatii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura in ceea ce priveste supravegherea transporturilor de materiale lemnoase, urmarirea lemnului recoltat din fondul forestier national, parcuri nationale/naturale si combaterea exploatarii forestiere ilegale.
Art. 2. - Supravegherea video a drumurilor forestiere se realizeaza in doua etape, dupa cum urmeaza:
a) in etapa I se realizeaza supravegherea video a drumurilor forestiere pe zone-pilot, din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva din judetele Arges, Bacau, Maramures, Neamt si Suceava;
b) in etapa a II-a se extinde supravegherea video a drumurilor forestiere la nivel national.
Art. 3. - (1) In zonele-pilot prevazute la art. 2 lit. a) se amplaseaza, cumulat, maxim 50 sisteme de monitorizare video si de securitate, in baza urmatoarelor criterii:
a) puncte unice de trecere, de regula la intersectiile cu drumurile publice;
b) acces la internet/curent electric;
c) zone cu suprafata semnificativa de pe care se recolteaza lemnul sau cu volume mari transportate;
d) zone in care se identifica comunitati defavorizate.
(2) Amplasamentele punctelor in care se instaleaza sistemele de monitorizare video si securitate se propun de catre unitatile Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva si se avizeaza de catre Garzile forestiere competente teritorial si de catre structurile teritoriale al Politiei Romane.
Art. 4. - (1) Pentru atingerea obiectivelor specifice se implementeaza sisteme de supraveghere video si securitate, bazate pe cele mai avansate tehnologii existente. Se folosesc camere de supraveghere video ce au incorporate capabilitati de inteligenta artificiala (AI) si tehnologie Deep Learning (DL).
(2) Fiecare punct are alimentare cu back-up si o transmisie de date cu redundanta. Alimentarea primara a echipamentelor se realizeaza din reteaua nationala de 230V. Alimentarea secundara se asigura prin acumulatori.
(3) Transmisia de date principala se asigura de la un furnizor de internet prin fibra optica, sau, unde nu este posibil, se foloseste o solutie GSM.
(4) Transmisia de date secundara se asigura prin GSM, in cazul in care nu e posibila transmisia prin fibra optica, sau prin alt mediu de comunicatie de la doi operatori.
Art. 5.- (1) Un punct de monitorizare video cuprinde urmatoarea infrastructura hardware si de comunicatii:
a) doua camere RPL;
b) o camera analiza avansata;
c) o cutie conexiuni;
d) 1 acumulator back-up;
e) 1 echipament retea de tip industrial.
(2) Specificatiile tehnice pentru infrastructura hardware si de comunicatii prevazuta la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. 1, care face parte integranta din Norme metodologice.
Descarca de AICI<<
Art. 6.- (1) Informatiile inregistrate de sistemele de monitorizare video si securitate se transmit catre 9 dispecerate regionale, cate 1 pentru fiecare Garda forestiera.
(2) Jandarmeria Romana, prin structurile sale specializate, asigura monitorizarea video a drumurilor forestiere prin accesarea informatiilor inregistrate la dispeceratele regionale prevazute la alin. (1).
Art. 7.- (1) Achizitia sistemelor de supraveghere video si securitate, cu specificatiile prezentate in anexa, se realizeaza de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.
(2) Sistemele de supraveghere video si securitate achizitionate se transmit in folosinta gratuita unitatilor Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, pe baza de proces verbal de predare-primire, pe toata perioada de folosire a acestora.
Art.8. - Prelucrarea datelor cu caracter personal este prevazuta in anexa nr. 2 la prezentele Norme metodologice.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.