Prefectii, primarii si presedintii de Consilii Judetene ar putea fi inclusi pe lista celor care beneficiaza de pasaport diplomatic, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat in dezbatere publica.
Potrivit proiectului de act normativ, presedintii consiliilor judetene si primarii sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, prin urmare au o responsabilitate directa fata de cetateni.
Tocmai de aceea, este in interesul cetatenilor, sustin initiatorii proiectului legislativ, ca acestia sa aiba asigurate conditiile de mobilitate si de reprezentare, atat in plan national, cat si in plan international.
"Acest lucru este cu atat mai important cu cat, in perioada post-aderare la Uniunea Europeana, presedintii consiliilor judetene si primarii marilor municipii au stabilit tot mai multe punti de colaborare cu administratii locale din alte state membre, dar si realtioneaza direct cu institutiile centrale ale Uniunii. Mai mult decat atat, aprobarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) in septembrie 2021, prin care Romania primeste 29,1 miliarde euro, impune o serie de reforme in domenii ca sistemul de pensii, sanatate, educatie, energie verde, digitalizare si justitie. Fondurile mentionate trebuie utilizate pana in 2026, acestea fiind acordate numai dupa evaluari succesive si numai daca se dovedeste caracterul lor ireversibil. In aceste conditii, implementarea si finalizarea proiectelor propuse prin PNRR va necesita implicarea reprezentantilor autoritatilor locale, avand in vedere ca mare parte din investitii vizeaza si comunitatile locale, prin proiecte care se vor derula la acest nivel. Atingerea unui grad de expertiza necesar implementarii unor astfel de proiecte va presupune o serie de deplasari externe, pentru schimb de experienta si pentru solutionarea uno etape procedurale, ce tin de gestionarea eficienta a proiectelor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
In prezent, de pasaportul diplomatic beneficiaza mai multe categorii de persoane, printre care se numara:
- presedintele Romaniei;
- presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor;
- membrii Senatului, membrii Camerei Deputatilor si membrii Parlamentului European;
- primul-ministru, membrii Guvernului si persoanele asimilate ministrilor;
- presedintele si judecatorii Curtii Constitutionale;
- avocatul poporului si adjunctii acestuia;
- presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
- membrii Consiliului Superior al Magistraturii si judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
- presedintele si vicepresedintii Curtii de Conturi;
- presedintele si presedintii de sectie ai Consiliului Legislativ;
- guvernatorul si viceguvernatorii Bancii Nationale a Romaniei;
- presedintele, vicepresedintii, secretarul general, membri ai Prezidiului Academiei Romane, precum si cei ai academiilor de ramura, infiintate in baza unor legi speciale;
- patriarhul, cardinalul, mitropolitii si sefii cultelor din Romania, recunoscute de stat;
- secretarii de stat si persoanele asimilate acestora;
- membrii corpului diplomatic si consular si persoanele care isi desfasoara activitatea in Ministerul Afacerilor Externe, prin detasare de la alte institutii, pe functii corespunzatoare membrilor corpului diplomatic si consular;
- curierii diplomatici;
- fostii sefi ai statului roman, fostii presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, fostii prim-ministri si fostii ministri ai afacerilor externe.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de votul Parlamentului si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.