Ilie Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti, considera drept nejustificata prevederea noii legi a avocaturii, potrivit careia parlamentarii, primarii, viceprimarii si sefii consiliilor judetene au privilegiul de a deveni avocati definitivi fara sa mai dea vreun examen. „Intr-adevar, noua lege a avocaturii contine o prevedere referitoare la avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean si de parlamentar, dobandeste la cerere, calitatea de avocat definitiv. Consider ca este nejustificata introducerea unei asemenea dispozitii legale in conditiile in care se creaza o situatie favorabila pentru aceste categorii de persoane, dar si o discriminare comparativ cu magistratii, notarii publici, consilierii juridici sau juristconsultii”, a declarat domnul Iordachescu, intr-un interviu acordat site-ului oficial al Baroului Bucuresti.
Magistratul sustine ca respectiva prevedere trebuie eliminata, la fel ca cea inclusa in noua lege referitoare la imprejurarea ca avocatul nu raspunde penal pentru sfaturile profesionale pe care le da clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune acestuia urmate de savarsirea de catre client a unor fapte pedepsite de legea penala. „Se aduce o atingere grava dreptului la aparare garantat de Constitutia Romaniei. In acest sens, am solicitat Avocatului Poporului sa invoce exceptia de neconstitutionalitate cu privire la continutul acestui articol”, a spus Ilie Iordachescu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<