Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a eliberat raportul anual pentru 2019 din care reiese ca numarul condamnatilor definitiv a scazut, iar majoritatea pedepselor au fost date cu suspendare.
Cifrele au fost prezentate luni de catre noul sef al DNA, Crin Bologa, la bilantul DNA pentru 2019.
Instantele de judecata au continuat sa dispuna solutii de condamnare in dosarele de mare coruptie. Cu toate ca numarul persoanelor condamnate definitiv (422) a scazut fata de cei condamnati definitiv in anul anterior (584), au fost pronuntate decizii de condamnare in cazuri importante.
Cu titlu exemplificativ, au fost condamnati definitiv trei deputati (dintre care unul avand functia de presedinte al Camerei Deputatilor), un secretar de stat in cadrul Ministerul Justitiei, un secretar de stat in cadrul Ministerul Sanatatii, un secretar de stat si un consilier personal in cadrul Ministerul Transporturilor, un sef cabinet in cadrul MAI, cinci judecatori, trei procurori, un presedinte ANAF, un vicepresedinte al ANRP, un director general Compania Nationala Loteria Romana, patru presedinti consiliu judetean, patru primari municipiu, trei viceprimari municipiu, alti primari de comuna, functionari cu functii de conducere in administratia locala si la nivelul unor companii de stat.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Bologa a explicat ca, sub aspectul individualizarii pedepselor aplicate in cazul hotararilor definitive de condamnare in dosarele DNA, se constata ca se pastreaza aceeasi configuratie, cu mici diferente, in fiecare an. Astfel, se observa ca predomina, cu un procent de 51%, pedepsele cu inchisoarea cu suspendarea executarii sub supraveghere, in timp de pedepsele cu executare in detentie ating 27%.
In 2019, instantele au dispus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma totala de aproximativ 120 milioane euro, fata de 76 milioane euro in 2018, fiind inregistrata o crestere de aproape 60%.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE