Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, ca mostenitorii au dreptul sa obtina informatii protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioara decesului titularului de cont, numai in masura in care justifica scopul.
Inalta Curte de Casatie si Justitie anunta, luni, intr-un comunicat de presa, ca a fost sesizata de Curtea de Apel Galati cu recurs in interesul legii referitor o chestiune de drept pentru care s-a constatat ca in jurisprundenta nu exista un punct de vedere unitar.
”In interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, o institutie bancara este tinuta sa furnizeze informatii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, catre mostenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii mostenirii clientului defunct”, anunta, luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit
News.ro.
Articolul invocat prevede ca ”Informatii de natura secretului bancar pot fi furnizate, in masura in care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate” la solicitarea titularului de cont sau a mostenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentantilor legali si/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora.
In aceasta chestiune, magistratii au decis: ”Admite recursul in interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Galati si in consecinta: In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca: Mostenitorii titularului de cont decedat au dreptul sa obtina furnizarea, de catre institutiile bancare, a informatiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioara decesului, numai in masura in care justifica scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 20 mai 2024”.
Decizia urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial si devine obligatorie din acel moment.