Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Succesiunea cand nu exista testament, conventii matrimoniale sau alte acte

Succesiunea cand nu exista testament, conventii matrimoniale sau alte acte
Cum se aplica succesiunea cand nu exista testament, conventii matrimoniale, donatii sau alte acte juridice de revocare sau modificare a acestora? Judecatoria Pascani ne ofera un exemplu elocvent prin Hotararea nr. 181/2021 care raspunde integral acestei intrebari.

In fapt, la data de 07.05.2002 a decedat in localitatea Stolniceni-P_______, judetul Iasi, defunctul C____ I____ (fila 11), avand ultim domiciliu in localitatea Stolniceni-P_______, judetul Iasi, iar succesiunea acestuia nu a fost dezbatuta notarial (fiind inregistrat dosarul nr. 80/2010 pe rolul BIN C_______ E____ C_______, dosar suspendat), nu s-au gasit inregistrate declaratii privind optiunea succesorala, testamente, donatii, conventii matrimoniale, acte juridice de revocare sau modificare a acestora (f. 8-10 vol. 1).

La data de 08.08.2010 a decedat in P______, judetul Iasi, defuncta C____ N______ (fila 15, sotia defunctului C____ I____), avand ultim domiciliu in localitatea Stolniceni-P_______, judetul Iasi, iar succesiunea acesteia nu a fost dezbatuta notarial (fiind inregistrat dosarul nr. 81/2010 pe rolul BIN C_______ E____ C_______, dosar suspendat), nu s-au gasit inregistrate declaratii privind optiunea succesorala, testamente, donatii, conventii matrimoniale, acte juridice de revocare sau modificare a acestora (f. 12-14 vol. 1).

Cei doi defuncti au avut sapte copii, din care unul – C____ D______ (tatal paratului G____ G____ G______) este predecedat parintilor sai la data de 18.03.1996.

Mostenitorii legali ai sotilor defuncti sunt cei sase reclamanti, in calitate de descendenti directi si paratul G____ G____ G______, care vine la mostenirea bunicilor sai prin reprezentarea tatalui predecedat, cota legala cuvenita fiecaruia fiind de 1/7 din masa succesorala.

Masa succesorala dupa defunctul C____ I____ este compusa din ½ din casa batraneasca, anexa cu beci si poiata construite in anul 1945 impreuna cu sotia sa C____ N______ si terenurile mentionate in titlului de proprietate nr. ______/21.10.2003, iar masa succesorala a defunctei C____ N______ este compusa din 5/8 din casa batraneasca, anexa cu beci si poiata construite in anul 1945 impreuna cu sotul sau C____ I____ si ¼ din terenurile mentionate in titlului de proprietate nr. ______/21.10.2003 reconstituite in proprietate sotului defunct.

Astfel, concluzionand masa succesorala supusa partajarii in prezenta cauza este compusa din:

In drept, instanta are in vedere dispozitiile art. 651, art. 653 si art. 659 si urmatoarele din Codul civil din anul 1864, fata de data decesului si dispozitiile art. 91 din Legea nr.71/2011 de punere in aplicare a noului Cod civil, potrivit caruia mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenirii, iar deschiderea mostenirii are loc la data decesului.

Potrivit raportului de expertiza tehnica in constructii si evaluare imobiliara, efectuat de expert L____ Lilean (f.132-155 vol. 1 si f. 144-151 vol. II), ce face parte integranta din prezenta hotarare, valoarea casei de locuit cu anexe gospodaresti, este de 11.078 lei, iar valoarea totala a terenului intravilan si extravilan - astfel cum a fost identificat in raportul de expertiza tehnica topo-cadastrala efectuat de expertul K________ K______ V_____ de la filele 124-137 vol. II si reevaluare concluzii raport initial depus la filele 156-177, 201 vol. I (avizata favorabil de OCPI - f. 204-262 vol. 1), ce face parte integranta din prezenta hotarare - este de 106.753 lei, iar in total, valoarea masei succesorale fiind de 117.831 lei.

Astfel, fiecare mostenitor ai celor doi defuncti are dreptul la un lot de 1/7 parte din masa succesorala, respectiv un lot in valoare de 16.833 lei.

Partile sunt in indiviziune, si potrivit art. 728 C.civ. din 1864, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, un coerede putand cere oricand imparteala succesiunii, chiar daca ar exista conventii sau prohibitii contrarii, instanta urmeaza a dispune iesirea partilor din indiviziune.

Art. 988 Cod procedura civila prevede ca la formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cote-parti ce se cuvine fiecaruia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii sau imbunatatiri cu acordul celorlalti coproprietari sau altele asemenea.

Cu privire la formarea loturilor, instanta va avea in vedere si regula atribuirii in natura, dar si posesia efectiva si vointa liber exprimata de partile litigante.

Reclamantii care sunt frati si au in total 6/7 din masa succesorala, arata ca reclamanta A____ A______ a fost cea care a locuit mereu cu parintii defuncti, ingrijindu-se de acestia, dar si de bunurile succesorale, folosindu-le si in prezent, cu acordul majoritatii mostenitorilor, care locuiesc in mediul urban, la o distanta considerabila si care nu pot administra sau utiliza in mod constant bunurile succesorale. Mai precizeaza reclamantii ca singurul care nu s-a prezentat la procedura dezbaterii succesorale incercata a fi dezbatuta initial notarial in anul 2010 este paratul G____ G____ G______, fiul fratelui predecedat al reclamantilor, C____ D______.

Instanta va retine ca in prezenta cauza, a carei solutionare a durat peste 5 ani de zile, paratul care are vocatie la 1/7 din masa succesorala, desi a fost legal citat, nu a formulat intampinare, nu s-a prezentat la interogatoriu si nici la vreun termen de judecata pentru a-si preciza pozitia procesuala fata de actiunea reclamantilor.

Astfel, in temeiul dispozitiilor art. 736, 741 Cod civil din 1864 si art. 988 Cod procedura civila, luand in considerare vointa partilor, instanta va face imparteala bunurilor si va atribui reclamantei A____ A______ intreaga masa succesorala compusa din casa batraneasca C1, anexa gospodareasca C2 si beciul subteran, construite in anul 1945 si situate in _____________________________________________. Iasi si suprafata totala de 4,7227 ha teren – reconstituit in proprietatea autorului partilor C____ I____ prin T.P. ______/21.10.2003, rectificat prin sentinta civila nr. 1698/27.09.2017 pronuntata de Judecatoria P______ in dosarul nr. _____________ si prin HCJFF Iasi nr. 236/09.07.2019 - din care 7111 mp situati in intravilanul satului Cozmesti si _____ mp in extravilanul comunei Stolniceni-P_______ - astfel cum a fost identificat in raportul de expertiza tehnica topo-cadastrala efectuat de expertul K________ K______ V_____ de la filele 124-137 vol. II si reevaluare concluzii raport initial depus la filele 156-177, 201 vol. I (avizata favorabil de OCPI - f. 204-262 vol. 1), ce face parte integranta din prezenta hotarare.

In aceste circumstante, reclamanta A____ A______ care, la fel ca celelalte parti litigante, are dreptul la o cota ideala de 1/7, in valoare de 16.833 lei, va primi intreaga masa succesorala, in valoare de 117.831 lei.

Vazand cota ideala ce se cuvine tuturor partilor – 1/7 parte pentru fiecare tulpina si in conditiile atribuirii intregii mase succesorale catre reclamanta A____ A______, instanta va compensa prin sulta, cota ideala cuvenita celorlalte parti, potrivit art. 984 al. 2 C.proc.civ.

Prin urmare, reclamanta A____ A______, va fi obligata sa plateasca celorlalti reclamanti - B____ B____, C____ G_______, C____ C_____, E__ E____ si F____ F____, dar si paratului G____ G____ G______, cate o sulta in cuantum de 16.833 lei, fiecaruia in parte.

Instanta mai are in vedere ca potrivit dispozitiile art. 994 alin. 2 C.proc.civ., cheltuielile avansate de catre unul dintre coproprietari trebuie suportate si de catre ceilalti mostenitori, potrivit dreptului fiecaruia.

Reclamantii au facut in prezentul proces urmatoarele cheltuieli de judecata: taxa judiciara de timbru – 3.098 lei (fila 58 si 82 vol. 1) si onorarii experti, in total suma de 3.262 lei.

Din totalul sumei de 6.360 lei cheltuieli judiciare, fiecarei mostenitori ii corespunde o cota de 1/7, in cuantum de 908,57 lei.

Prin urmare, instanta va obliga paratul G____ G____ G______, la plata catre reclamanti, in solidar, a sumei de 908,57 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Succesiunea fara testament. Decizia instantei

Fata de cele aratate, omologand rapoartele de expertiza intocmite in cauza de expertii L____ Lilean (f.132-155 vol. 1 si f. 144-151 vol. II) si K________ K______ V_____ de la filele 124-137 vol. II si reevaluare concluzii raport initial depus la filele 156-177, 201 vol. I (avizata favorabil de OCPI - f. 204-262 vol. 1), ce fac parte integranta din prezenta hotarare, instanta va hotari potrivit dispozitivului de mai jos.
 
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite actiunea civila formulata de reclamantii A____ A______, CNP _____________, domiciliata in __________-P_______, jud. Iasi, B____ B____, CNP _____________, domiciliat in Brasov, _________, _______, jud. Brasov, B___ B_______ A____ A______, C____ G_______, CNP _____________, domiciliat in M_______, bld. 1 Decembrie 1918 nr. 27, ____________, jud. Constanta, B___ B_______ A____ A______, C____ C_____, CNP _____________, domiciliat in M_______, _______, ___, _______, B___ B_______ A____ A______, E__ E____, CNP _____________, domiciliata in M_______, _____, ____, ______, jud. Constanta, B___ B_______ A____ A______ si F____ F____, CNP _____________, domiciliat in P______, _____________________, _____________, _____________, jud. Iasi, B___ B_______ A____ A______, in contradictoriu cu paratul G_ G__ G___, CNP __, domiciliat in P__, ____ nr. 8, _______ si drept consecinta: Constata deschisa succesiunea dupa defunctul C____ I____, decedat la data de ___________, avand ultim domiciliu in localitatea Stolniceni-P_______, judetul Iasi.

Constata deschisa succesiunea dupa defuncta C____ N______, decedata la data de 08.08.2010, cu ultim domiciliu in localitatea Stolniceni-P_______, judetul Iasi.

Mostenitorii legali ai defunctilor C____ I____ si C____ N______ sunt cei sase reclamanti in calitate de copii ai acestora si paratul G____ G____ G______, in calitate de nepot de fiu predecedat (C____ D______) al defunctilor, cota legala cuvenita fiecaruia fiind de 1/7 din masa succesorala.

Masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor este compusa din :

Valoarea totala a masei de succesorale este de 117.831 lei, conform expertizei in constructii si evaluatorii imobiliare efectuata de expert L____ Lilean (f.132-155 vol. 1 si f. 144-151 vol. II), ce face parte integranta din prezenta hotarare.

Constata ca partile sunt in indiviziune asupra masei succesorale si dispune iesire din indiviziune dupa cum urmeaza:

Atribuie reclamantei A____ A______ intreaga masa succesorala compusa din casa batraneasca C1, anexa gospodareasca C2 si beciul subteran, construite in anul 1945 si situate in _______________________________ P_______, jud. Iasi si suprafata totala de 4,7227 ha teren – reconstituit in proprietatea autorului partilor C____ I____ prin T.P. ______/21.10.2003, rectificat prin sentinta civila nr. 1698/27.09.2017 pronuntata de Judecatoria P______ in dosarul nr. _____________ si prin HCJFF Iasi nr. 236/09.07.2019 - din care 7111 mp situati in intravilanul satului Cozmesti si _____ mp in extravilanul comunei Stolniceni-P_______ - astfel cum a fost identificat in raportul de expertiza tehnica topo-cadastrala efectuat de expertul K________ K______ V_____ de la filele 124-137 vol. II si reevaluare concluzii raport initial depus la filele 156-177, 201 vol. I (avizata favorabil de OCPI - f. 204-262 vol. 1), ce face parte integranta din prezenta hotarare.

In total reclamanta primeste bunuri in valoare de 117.831 lei.

Obliga reclamanta sa plateasca celorlalti reclamanti - B____ B____, C____ G_______, C____ C_____, E__ E____ si F____ F____, dar si paratului G____ G____ G______, cate o sulta in cuantum de 16.833 lei, fiecaruia in parte.

Obliga paratul G____ G____ G______, la plata catre reclamanti, in solidar, a sumei de 908,57 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Omologheaza rapoartele de expertiza intocmite in cauza de expertii K________ K______ V_____ si L____ Lilean, ce fac parte integranta din prezenta hotarare.

Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, apel ce se depune la Judecatoria P______.

Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei astazi, 27 ianuarie 2021.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Succesiunea cand nu exista testament, conventii matrimoniale sau alte acte":
Rating:

Nota: 4.62 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016