Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a publicat decizia in urma judecarii unui recurs in interesul legii (RIL) prin care divortul va fi posibil doar la judecator si notar, nu doar la judecator cum au relatat unele publicatii media. Noutatea este strict legata de faptul ca mediatorii nu pot hotari legal cand o casatorie este oficial desfacuta.
Pe scurt, casatoria dintre doua persoane nu mai poate fi desfacuta la mediator. Raman, insa, in vigoare divortul la notar si cel in instanta.
Conform RIL-ului, desfacerea casatoriei prin divort se circumscrie starii civile a persoanei, astfel incat dreptul de a cere divortul dobandeste caracter exclusiv personal.
Concluzia care se impune este in sensul ca acordurile de mediere care consemneaza intelegerile sotilor referitoare la divort nu sunt apte sa produca efecte juridice in privinta desfacerii casatoriei in sine, insa pot sa ateste modalitatea in care sotii accepta divortul.
In actuala reglementare, intreaga procedura a desfacerii casatoriei are caracter legal si imperativ.
Astfel, pentru desfacerea casatoriei, prevederile art. 916 alin. (1), art. 930 alin. (1) din Codul de procedura civila, respectiv ale art. 376 alin. (1) din Codul civil impun, drept conditie de forma, depunerea unei cereri avand ca obiect divortul, semnata de ambii soti.
Or, acordul de mediere privitor la desfacerea casatoriei nu reprezinta un act de investire al instantei, in sensul art. 194 din Codul de procedura civila, si nici cerere adresata notarului public sau ofiterului de stare civila, potrivit art. 376 alin. (1) din Codul civil.
Mediatorii nu au calitatea de agenti instrumentatori investiti de lege sa indeplineasca un serviciu de interes public si nici de reprezentanti ai statului in exercitarea functiei.
Vezi si: Divort in Romania. Imprescriptibilitatea indiviziunii
Un argument in plus in sustinerea acestei concluzii este acela ca mediatorul nu este mentionat in cuprinsul art. 376 alin. (3) din Codul civil.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Prin urmare, nefiind indeplinite cerintele impuse de art. 374 alin. (3) si art. 376 alin. (3) din Codul civil, exprimarea de catre soti a acordului acestora privind desfacerea casatoriei in fata unui mediator si incheierea de catre acestia a unui acord de mediere in care consemneaza acest acord nu poate avea drept consecinta desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.
Totodata, potrivit art. 382 alin. (1) si (3) din Codul civil, desfacerea casatoriei prin acordul sotilor se realizeaza prin hotararea judecatoreasca definitiva prin care se pronunta divortul, respectiv prin certificatul de divort emis de notarul public sau ofiterul de stare civila competent, asadar, printr-un inscris autentic.
Art. 58 din Legea nr. 192/2006 prevede ca acordurile de mediere au valoarea unor inscrisuri sub semnatura privata, motiv pentru care acordul de mediere incheiat in fata mediatorului nu este mentionat in cuprinsul art. 382 alin. (1) si (3) din Codul civil.
"Singurele modalitati de desfacere a casatoriei avute in vedere in mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 si art. 375 din Codul Civil: in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata," arata comunicatul UNNPR.
Potrivit sursei citate, indiferent de procedura prin care se realizeaza (administrativa, notariala sau judiciara), divortul presupune verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre o autoritate publica, respectiv de catre un functionar public investit sa indeplineasca un serviciu de interes public, notarii publici facand parte din aceasta categorie prevazuta de legiuitor.
Retinem, asadar, ca Inalta Curte a decis doar interzicerea divortului la mediator.
Acestia vor putea oferi asistenta in continuare, insa nu mai au capacitatea de pronuntare a rezultatului final. Ei pot asista sotii in a-si pune toate lucrurile in ordine.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE