Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2025 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii

Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Romanii sunt asteptati la vot duminica, pe 4 mai 2025, pentru a-si alege viitorul presedinte. Pe masura ce ziua alegerilor prezidentiale se apropie, tot mai multe informatii inselatoare incep sa circule in spatiul public, mai ales pe internet. De aceea, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ii sfatuieste pe toti cetatenii sa fie atenti si sa se informeze doar din surse oficiale si de incredere.

Pentru a-i ajuta pe alegatori sa inteleaga mai bine cum decurg alegerile si ce pot face pentru a-si proteja votul, AEP a lansat Ghidul Alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025. Este un material util, care ofera raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate procesul electoral.

Printre intrebarile la care raspunde ghidul se numara: Cine poate realiza sondaje la iesirea de la urne? / Cine are dreptul sa voteze si cine nu? / Unde voteaza alegatorii?/ Cum poate afla un alegator sectia de votare la care este arondat si adresa acesteia? 

Documentul a fost elaborat in acord cu normele legale in vigoare, fiind fundamentat si pe recomandarile Uniunii Europene, dintre care amintim Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive si reziliente in Uniune si la consolidarea caracterului european si a desfasurarii eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European.

Cine poate realiza sondaje la iesirea de la urne?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cine poate realiza sondaje la iesirea de la urne?
Conform ghidului AEP, pot efectua sondaje la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central in acest sens, prin decizie. 

Lista institutelor de sondare a opiniei publice/societatilor comerciale/organizatiilor neguvernamentale acreditate sa efectueze sondaje la iesirea de la urne poate fi consultata la urmatorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/acreditari/

Cine are dreptul sa voteze si cine nu?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cine are dreptul sa voteze si cine nu?
  • Au dreptul sa voteze cetatenii romani care au 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
  • Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari


Abonati-va acum la siguranta in munca dvs PortalCodulmuncii ro darama orice obstacol ivit in munca dvs oferindu-va acum solutii in conformitate cu cele mai recente modificari din legislatia muncii Sunteti doar la un click distanta de - Consultanta personalizata asigurata de o echipa de 25 experti profesionisti - O baza de date cu...

Oferta Speciala
valabila 48h

Unde voteaza alegatorii?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Unde voteaza alegatorii?
Alegatorul voteaza la una dintre urmatoarele sectii de votare:
  • in cazul in care se afla in unitatea administrativ teritoriala unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are domiciliul ori resedinta, conform legii; alegatorul cu domiciliul sau resedinta in municipiul Bucuresti nu isi poate exercita dreptul de vot la o sectie de votare situata in alt sector al municipiului Bucuresti decat cel in care are domiciliul sau resedinta, dar isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare aflata in alt judet;
  • in cazul in care se afla in alta unitate administrativ teritoriala decat cea unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia;
  • in cazul in care se afla in strainatate, poate vota la orice sectie de votare organizata in strainatate;
  • in cazul in care indeplineste functia de membru al biroului electoral al sectiei de votare sau de operator de calculator unei sectii de votare ori asigura mentinerea ordinii, voteaza la sectia de votareunde isi desfasoara activitatea;
  • in cazul in care are mobilitate redusa poate vota la orice sectie de votare care ii asigura accesul la vot.
(Art. 44 alin. (4) din Legea nr. 370/2004)

Pentru a afla sectia de votare la care este arondat si adresa acesteia, alegatorul trebuie sa acceseze Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro Dupa introducerea datelor personale, alegatorul afla sectia de votare la care este arondat si adresa acesteia.

In ce interval orar se desfasoara votarea?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: In ce interval orar se desfasoara votarea?
In Romania, votul la alegerile prezidentiale din primul tur este programat in ziua de duminica, 4 mai, intre orele 7:00 si 21:00. Alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare sau care asteapta la rand pentru a vota la ora 21:00 vor putea exercita dreptul de vot pana cel tarziu la ora 23:59.

In Diaspora, votul la prezidentiale se va desfasura pe durata a 3 zile, astfel:
  • Prima zi a votarii in strainatate va fi 2 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  • A doua zi a votarii in diaspora va fi 3 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00. In aceste zile, alegatorii care se vor afla in sediul sectiei de votare sau la rand pentru a vota, la ora 21:00, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59.
  • A treia zi a votarii in strainatate va fi pe 4 mai 2025, de la ora locala 7:00 la ora locala 21:00.
Alegatorii care la ora locala 21:00 (nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00), se afla la sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59, dar nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 23:59.

Al doilea tur al alegerilor prezidentiale 2025 se desfasoara pe 18 mai. Astfel, votul in Romania pentru al doilea tur de scrutin va avea loc in data de 18 mai, incepand cu ora 7:00, pana la ora 21:00. Alegatorii care la ora locala 21:00 se afla in sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora 23:59.

Votul in diaspora pentru al doilea tur de scrutin se va desfasura tot pe durata a trei zile, astfel:
  • Prima zi a votarii in strainatate va fi pe 16 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  • A doua zi a votarii in strainatate va fi pe 17 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00.
  • A treia zi a votarii in strainatate va fi pe 18 mai 2025, de la ora locala 7:00 pana la ora locala 21:00, dar nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00.
Alegatorii care la ora locala 21:00 (nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00), se afla la sediul sectiei de votare ori stau la rand pentru a vota, isi pot exercita dreptul electoral pana cel tarziu la ora locala 23:59.
 

Cu ce acte de identitate se voteaza la alegerile prezidentiale 2025?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cu ce acte de identitate se voteaza la alegerile prezidentiale 2025?
Alegatorii voteaza cu un act de identitate valabil in ziua votarii, emis de statul roman, respectiv:
  1. cartea de identitate;
  2. cartea electronica de identitate;
  3. cartea de identitate provizorie;
  4. buletinul de identitate;
  5. pasaportul diplomatic;
  6. pasaportul diplomatic electronic;
  7. pasaportul de serviciu;
  8. pasaportul de serviciu electronic;
  9. carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).
(Art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 370/2004)

IMPORTANT! Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani care voteaza in strainatate sau de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.
(Art. 2 alin. (2) din Legea nr. 370/2004)

Cum se desfasoara votarea?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se desfasoara votarea?
Alegatorii isi prezinta actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau si introduc datele personale ale alegatorilor in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
(Art. 44. alin. (5) din Legea nr. 370/2004)

SIMPV semnaleaza daca:
- persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;
- persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
- alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la sectia de votare respectiva;
- alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la alta sectie de votare;
- alegatorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorala permanenta;
- alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin;
- alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca a votat prin corespondenta, votul prin corespondenta transmis de acesta fiind receptionat de biroul electoral competent.
 (Art. 44. alin. (6) din Legea nr. 370/2004)

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care opteaza.
(Art. 44. alin. (9) din Legea nr. 370/2004)

Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
(Art. 44. alin. (10) din Legea nr. 370/2004)

Dupa ce a votat, alegatorul are obligatia de a introduce buletinul de vot in urna.
(Art. 44. alin. (11) din Legea nr. 370/2004)

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta.
(Art. 44. alin. (13) din Legea nr. 370/2004)

ATENTIE! Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fara a avea acest drept se pedepseste conform legii penale. 
(Art. 387 din Legea 286/2009 privind Codul Penal)

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Newsletter Infojuridic
Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 29 Aprilie 2025
Votati articolul "Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016