Romanii cu drept de vot care se afla in strainatate in ziua alegerilor, indiferent daca au sau nu domiciliul ori resedinta in afara tarii, au dreptul sa voteze in strainatate la alegerile prezidentiale 2025.
La
alegerile prezidentiale 2025, romanii pot vota la orice sectie de votare din strainatate, chiar daca nu s-a inregistrat pe portalul
www.votstrainatate.ro.
Inregistrarea pe portal este necesara doar pentru votul prin corespondenta sau pentru infiintarea unei sectii de votare in localitatile sau grupurile de localitati in care au optat sa voteze cel putin 100 de alegatori, conform art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie! Pentru a vota prin corespondenta, alegatorul roman trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in strainatate.
Lista sediilor celor
965 de sectii de votare din strainatate poate fi accesata AICI.
Sectiile de votare din strainatate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, dupa cum urmeaza:
- Vineri, 2 mai 2025/16 mai 2025, intre 7.00 si 21.00*, orele locale
- Sambata, 3 mai 2025/17 mai 2025, intre 7.00 si 21.00*, orele locale
- Duminica, 4 mai 2025/18 mai 2025, intre 7.00, ora locala, si 21.00*, ora locala, fara a depasi ora 21.00 a Romaniei
*cu posibilitatea de prelungire, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Duminica, 4 mai 2025/18 mai 2025, majoritatea sectiilor de votare din strainatate vor fi deschise intre 7.00 - 21.00, orele locale ale tarii in care se afla sectia de votare, cu exceptia unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA si Canada, in care sectiile de votare se vor inchide la ora locala a Romaniei 21.00. Pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la inchiderea acesteia, exista posibilitatea prelungirii votarii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Puteti vota cu un act de identitate valabil in ziua votarii, emis de statul roman, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronica de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic;
- pasaportul diplomatic electronic;
- pasaportul de serviciu;
- pasaportul de serviciu electronic;
- pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic;
- pasaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).
Ce este si ce avantaje majore va aduce Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale este o lucrare online disponibila pe platforma www rsonline ro actualizata permanent care va ofera solutii complete strict la obiect cu temeiuri legale studii de...
Oferta Speciala
valabila 48h
• Alegatorul isi prezinta actele de identitate membrului – operator de calculator, care preia si introduce datele personale ale acestuia in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
(Art. 44. alin. (5) din Legea nr. 370/2004)
• La sectiile de votare organizate in strainatate se utilizeaza numai liste electorale suplimentare care sunt generate in format electronic, in mod automat, pe baza datelor inregistrate in SIMPV.
(Art. 9 alin. (6) din Legea nr. 370/2004)
• Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care opteaza.
(Art. 44. alin. (9) din Legea nr. 370/2004)
• Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
(Art. 44. alin. (10) din Legea nr. 370/2004)
• Dupa ce a votat, alegatorul are obligatia de a introduce buletinul de vot in urna.
(Art. 44. alin. (11) din Legea nr. 370/2004)
• Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta.
(Art. 44. alin. (13) din Legea nr. 370/2004)
Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este reglementanta de Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.
Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este o alternativa la votul in cadrul sectiei de votare si se realizeaza prin intermediul serviciilor postale.
(Art. 2 lit. b) din Legea nr. 288/2015)
Dreptul de vot poate fi exercitat prin corespondenta numai cu respectarea caracterului egal, secret, direct si liber exprimat al votului, conform legii.
(Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 288/2015)
Alegatorul isi poate exercita dreptul de vot prin corespondenta o singura data, la fiecare scrutin, sub sanctiunea legii penale.
(Art. 3 alin (2) din Legea nr. 288/2015)
Alegatorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondenta a inregistrat primirea plicului exterior nu isi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin in cadrul sectiei de votare.
(Art. 3 alin. (3) din Legea nr. 288/2015)
Daca alegatorul care a solicitat dreptul de vot prin corespondenta constata ca cererea nu fost inregistrata in Registrul electoral, poate transmite o alta cerere.
(Art. 3 alin. (4) din Legea nr. 288/2015)
Alegatorul are obligatia, sub sanctiunea legii penale, de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea optiunii de vot exprimate prin corespondenta catre alte persoane fiind interzisa.
(Art. 3 alin. (5) din Legea nr. 288/2015)
Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este personala. Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta in numele sau in locul altui alegator este interzisa, sub sanctiunea legii penale.
(Art. 3 alin. (6) din Legea nr. 288/2015)
Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta se face numai in baza liberului consimtamant al alegatorului.
(Art. 3 alin. (7) din Legea nr. 288/2015)
Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este gratuita, in conditiile legii.
(Art. 3 alin. (8) din Legea nr. 288/2015)
Cine poate vota prin corespondenta?
Poate vota prin corespondenta cetateanul roman cu drept de vot care are domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate si care se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta.
(Art. 4 alin. (1) din Legea nr. 288/2015)
Primul pas – Inscrierea pe www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta
Inregistrarea se realizeaza prin inscrierea intr-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau resedinta si a adresei de e-mail, precum si a optiunii de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta, la care alegatorul anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine.
(Art. 4 alin. (1) nr. 288/2015)
Lista documentelor care atesta resedinta in strainatate, stabilita prin ordin al ministrului afacerilor externe, poate fi consultata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sau al Autoritatii Electorale Permanete - AICI.
IMPORTANT: Urmariti pagina de internet a MAE – www.mae.ro pentru actualizari cu privire la lista documentelor care atesta resedinta in strainatate.
Atentie! In cazul in care datele furnizate de dumneavoastra sunt eronate sau incomplete, nu veti fi inscris in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta.
(Art. 5 alin. (6) din Legea nr. 288/20
IMPORTANT! Termenul de inregistrare ca alegator prin corespondenta a inceput la 20 ianuarie 2025 si a expirat cu 45 de zile inainte de data votarii, respectiv la data de 20 martie 2025.
(Art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015)
Al doilea pas – Primirea, prin Posta Romana, a documentelor necesare votului prin corespondenta.
Posta Romana trimite, pana cel mai tarziu cu 25 de zile inainte de data alegerilor, la adresa de domiciliu sau de resedinta indicata de alegator in cererea de inregistrare, documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta, impreuna cu instructiuni privind termenele de livrare a plicurilor exterioare catre biroul electoral pentru votul prin corespondenta din tara sau catre reprezentanta diplomatica, dupa cum urmeaza:
- doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- doua autocolante cu mentiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; Certificatul de alegator cuprinde numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta din strainatate, dupa caz, seria si numarul actului de identitate, precum si declaratia pe propria raspundere a alegatorului privind exercitarea in mod liber, direct si secret a dreptului de vot, datata si semnata olograf. In continutul declaratiei se vor mentiona tipul si data scrutinului. Certificatul de alegator se semneaza olograf de catre alegator si poate fi utilizat o singura data, la scrutinul pentru care a fost emis.
- doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- instructiuni privind exercitarea dreptului de vot;
- doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara pe care alegatorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara le va aplica pe plicurile exterioare.
- Pe buletinul de vot lipiti autocolantul cu mentiunea „VOTAT" in patrulaterul care contine numele candidatului pentru care optati;
- Introduceti apoi buletinul de vot in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi sigilati plicul cu eticheta de siguranta;
- Completati certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;
- Introduceti plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, pe care il sigilati cu eticheta de siguranta;
- Expediati plicul. Daca ati optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara, aplicati autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta si autocolantul pe care sunt imprimate mentiunile "PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion" si depuneti plicul exterior la orice oficiu postal sau in orice cutie postala (in acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Puteti depune plicul la orice operator de curierat sau il puteti transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara respectiva, pe cheltuiala dumneavoastra, sau il puteti depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara in care aveti domiciliul sau resedinta.
IMPORTANT! Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp inaintea datei alegerilor, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 4 zile inaintea zilei votarii, inclusiv, respectiv cel mai tarziu la data de 30 aprilie 2025, ora 23:59 – TUR I / data de 14 mai 2025 , ora 23:59 – TUR II, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular, dupa caz. Plicurile livrate dupa aceste date vor fi anulate fara a mai fi desigilate!
Autoritatea Electorala Permanenta va notifica alegatorii, prin intermediul postei electronice, cu privire la receptionarea sau nereceptionarea documentelor de vot prin corespondenta de catre birourile electorale.
Alegatorii care au fost notificati, prin e-mail, ca documentele de vot prin corespondenta nu au ajuns la biroul electoral pentru votul prin corespondenta pot vota la orice sectie de votare din strainatate.
Birourile electorale pentru votul prin corespondenta sunt cele la care ajung documentele de vot. Ele asigura verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare si inregistrarea primirii acestora.
(Art. 15 alin. (1) din Legea nr. 288/2015)
Dupa inregistrarea plicurilor exterioare, presedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenta, loctiitorul sau membrul desemnat de catre presedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenta verifica starea sigiliului plicului exterior.
(Art. 15 alin. (2) din Legea nr. 288/2015)
Plicurile exterioare sigilate sunt desigilate de catre biroul electoral pentru votul prin corespondenta, care va proceda la verificarea certificatelor de alegator si la verificarea integritatii plicurilor interioare si a sigiliilor acestora.
(Art. 15 alin. (4) din Legea nr. 288/2015)
Plicurile interioare sigilate sunt introduse in urne de vot, care sunt sigilate la sfarsitul fiecarei zile de activitate si desigilate, daca este cazul, la inceputul fiecarei zile de activitate.
(Art. 15 alin. (8) din Legea nr. 288/2015)
Urnele de vot sunt pastrate de catre biroul electoral pentru votul prin corespondenta in conditii de siguranta si sub paza asigurata de catre personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
(Art. 15 alin. (9) din Legea nr. 288/2015)
Plicurile interioare sunt desigilate in ziua votarii, dupa ora 21.00, la biroul electoral pentru votul prin corespondenta. Optiunile de vot sunt grupate pe candidati.
(Art. 16 alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2015)
In cazul in care plicul exterior este desigilat sau deteriorat in asemenea masura incat este de natura sa afecteze integritatea votului prin corespondenta;
(Art. 15 alin. (3) din Legea nr. 288/2015)
In cazul in care plicurile exterioare nu contin certificatul de alegator;
(Art. 15 alin.(5) din Legea nr. 288/2015)
In cazul in care plicul interior este desigilat sau deteriorat in asemenea masura incat este de natura sa afecteze integritatea votului prin corespondenta;
(Art. 15 alin. (6) din Legea nr. 288/2015)
In cazul in care in acelasi plic interior au fost introduse doua sau mai multe buletine de vot de acelasi fel.
(Art. 19 alin. (5) din OUG nr. 1/2025)
Avantajele votului prin corespondenta
- Veti avea posibilitatea de a vota de acasa, printr-o procedura simpla si de scurta durata, fara a fi necesar va deplasati la sectia de votare.
- Veti evita aglomeratia de la sectiile de votare
- Veti evita costurile deplasarii la sectia de votare.
ATENTIE! Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fara a avea acest drept se pedepseste conform legii penale.
(Art. 387 din Legea 286/2009 privind Codul Penal)