Incepand cu 9 august 2018 persoanele care vor fi gasite vinovate de hartuire vor fi pasibile de amenzi de pana la 10.000 de lei.
Legea nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati introduce posibilitatea ca hartuitorii sa fie sanctionati mai rapid. Chiar si asa, e important sa mentionam faptul ca in jurul acestei legi s-a creat o confuzie. Mai multe persoane au crezut ca prin acest act normativ si va ingradi dreptul la libera exprimare. Legea nu va sanctiona orice vorba ofensatoare sau mesajele scrise pe tricouri. Conform specialistilor, aceasta nu va putea fi un instrument de represiune. Practic, din textul legii intelegem ca hartuirea se refera la acele fapte care au legatura cu sexul unei persoane, neavand vreo conexiune cu covingerile religioase, politice, etnia sau statutul social.
Trebuie specificat, insa, faptul ca pana acum in Romania cei hartuiti nu au fost deloc incurajati sa se apere prin metode legale.
In Legea nr. 202/2002 gasim definitia hartuirii si nu ne uitam in alte documente dupa ea: "prin hartuire se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor".
Vor fi amendate acele comportamente care umilesc o persoana, care jignesc sau creeaza o intimidare unei persoane, pornind de la sexul persoanei respective.
Citeste si:
Amenda intre 3.000 si 10.000 de lei se va putea aplica si hartuirilor sexuale ori psihologice. In plus, vor fi sanctionate si faptele dintr-un mediu privat, nu doar hartuirile stradale, dintr-un restaurant, discoteca sau alt spatiu unde are acces publicul.
Va reamintim faptul ca, in timpul dezbaterilor din Parlament, cuantumul maxim al amenzii pentru hartuire era initial de 100.000 lei. El a fost modificat printr-un amendament introdus pe ultima suta de metri.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Prin hartuire sexuala se intelege un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor, potrivit Legii nr. 202/2002.
Mai departe, hartuirea psihologica se refera la "orice comportament necorespunzator care are loc intr-o perioada, este repetitiv sau sistematic si implica un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intentionate si care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizica ori psihologica a unei persoane (care nu poate fi decat o persoana fizica - n.red.)", potrivit aceluiasi act normativ.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri