Propunerea legislativa privind hartuirea stradala a fost votata astazi aproape in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor – Camera decizionala.
La initiativa deputatei independente Oana Bizgan, propunerea vine in completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, astfel incat hartuirea, hartuirea sexuala si cea psihologica sa fie interzise atat in spatiile publice, cat si in privat.
Hartuirea din spatii publice afecteaza un numar foarte mare de fete si femei din Romania. Opt din zece romance spun ca nu se simt in siguranta cand merg pe strada noaptea, iar patru din zece nu se simt in siguranta nici in timpul zilei. Sapte din zece femei din Romania nu se asteapta ca vreo alta persoana sa intervina daca sunt hartuite pe strada.
„Sper ca aceste lucruri sa se schimbe odata cu intrarea in vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din Romania sunt agresate si umilite prin hartuire – sub toate formele sale – inclusiv in scoli si universitati, la locul de munca, pe strada, in transportul in comun si in institutii publice. De cele mai multe ori, hartuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hartuirea nesanctionata poate duce la forme grave de violenta, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, declara initiatoarea proiectului.
Pana in prezent, Romania nu a avut nicio prevedere care sa sanctioneze explicit hartuirea din spatii publice, in ciuda solicitarilor repetate atat din partea societatii civile, cat si a directivelor europene. Propunerea legislativa initiata de Oana Bizgan va rezolva doua necesitati majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hartuire ce nu intra sub spectrul legii penale sau al relatiilor de munca, precum si sanctionarea lor. De notat ca orice contraventie mentionata in propunerea legislativa nu va inlatura eventualul caracter penal al faptelor. Legea va fi aplicata de catre ofiterii, subofiterii si agentii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum si de catre politistii locali.
„Odata cu interzicerea expresa a hartuirii inclusiv in spatiul public, hartuitorii se vor gandi de doua ori inainte, stiind care sunt riscurile – scopul este unul preventiv. Am facut primul pas, dar hartuirea este un fenomen complex - lucrez la alte initiative legate de acest subiect, inclusiv unele educative”, a declarat initiatoarea proiectului.
Fise distractive pentru gradinita
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Propunerea legislativa a fost semnata de 75 de parlamentari din toate formatiunile politice, atat de la putere, cat si din opozitie: PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR si PMP.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri