Senatul a votat un proiect legislativ care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei pentru hartuirea sexuala, chiar si pentru hartuirea sexuala stradala.
Proiectul completeaza Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si este sustinuta de numarul mare de sesizari privind femeile care au fost hartuite sexual.
In expunerea de motive a proiectului se arata: "Hartuirea din spatii publice, cunoscuta si sub numele de hartuire stradala, afecteaza un numar foarte mare de fete si femei din Romania. Astfel, opt din zece femei spun ca nu se simt in siguranta cand merg pe strada noaptea iar patru din zece nu se simt in siguranta nici in timpul zilei. Sapte din zece femei nu se asteapta ca vreo alta persoana sa intervina daca sunt hartuite pe strada."
In prezent, nu avem un cadru legislativ care sa prevada sanctiuni pentru hartuirea sexuala sau psihologica, in afara de ceea ce prevede Codul Penal.
Comisia juridica si cea pentru egalitatea de sanse au avizat favorabil proiectul legislativ, dar cu unele amendamente. De exemplu, in forma initiata se propune completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse, dar senatorii din comisie au adoptat doar prima parte a textului:
“Art. 6.
(11) Este interzis orice comportament de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica, definite conform prezentei legi, atat in public, cat si in privat. Savarsirea in public de acte de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica, definite conform prezentei legi, constituie circumsanta agravanta.”
Sanctiunile vor fi date in cazurile in care faptele nu intra in sfera legii penale.
“Art. 37.
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat potrivit legii penale sa fie considerata infractiune, incalcarea dispozitiilor art. 6 alin (1), (11) si (2 – 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 – 4), (6), (8), (9), art. 11-22 si art. 29.”
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
In cazul incalcarii acestor noi dispozitii, constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre Ministerul Afacerilor de Interne prin ofiterii si subofiterii din cadrul sau.
In prezent, cele doua forme de hartuire definite in Codul penal sunt:
Hartuire, in sensul de urmarire (art. 208) – urmarirea in mod repetat, fara drept sau fara un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuintei, locului de munca sau altor locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere (inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda). Constituie hartuire si efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane (inchisoare de la o luna la 3 luni sau amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava).
Hartuire sexuala (art. 223) – pretinderea in mod repetat de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau al unei relatii similare, daca prin aceasta victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare (inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri