Ordonanta de plata este executorie, chiar daca este atacata cu cerere in anulare si are autoritate de lucru judecat provizorie pana la solutionarea cererii in anulare.
Prin urmare, potrivit dispozitiilor art. 1009 alin. (5) Cod Proc.Civ., cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta.
Cererea in anulare va putea fi introdusa atat impotriva hotararii privind emiterea ordonantei de plata cat si impotriva incheierilor de respingere totala sau de admitere in parte a cererii creditorului. Cererea in anulare se formuleaza in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii hotararii sau incheierii.
Motivele cererii in anulare pot viza doar nerespectarea dispozitiilor legale privind procedura ordonantei de plata sau cauze de stingere a obligatiei ulterioare emiterii ordonantei de plata.
Cererea in anulare se va solutiona de instanta care a pronuntat ordonanta de plata, in complet format din 2 judecatori.
Admiterea in tot sau in parte a cererii in anulare va avea drept consecinta anularea ordonantei in tot sau, dupa caz, in parte. Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este definitiva.
av. Mihaela Trusca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<