Un studiu publicat de Deloitte arata ca munca in Romania este taxata cu mult fata de vecinii nostri.
"Nu se poate spune ca nu suntem fruntasi la ceva. Suntem tara care taxeaza cel mai mult munca din toata Europa de Est.
De multe ori aflam despre cum a mai cheltuit statul banii nostri. Aflam aproape in fiecare zi de noi moduri in care bugetul de stat a fost furat. De la comisioane speciale pentru achizitii la supra-pret, la structuri intregi care se infiinteaza pentru a servi interesului unuia sau altuia (faimoasele sinecuri).
Dar nu vorbim despre asta. Sa vorbim mai bine despre de unde vin banii acestia. De fiecare data cand statul mai creste o pensie speciala, sau se mai face un teren de fotbal in panta sau un parc in mijlocul la nicaieri, sau se mai da o subventie la o industrie prietena, toate acestea se platesc din banii celor care muncesc si platesc taxe si impozite in Romania. E un adevar simplu pe care ar trebui toti sa-l constientizam. Tot ceea ce face statul o face pe banii luati de la contribuabili.
Un studiu Deloitte publicat recent arata ca Romania are cea mai mare impozitare a muncii din toata Europa de Est. Studiul ne compara cu alte 10 tari. Romania practica 41.5% impozit, dupa noi vine Ungaria la mare diferenta cu 34%, Polonia cu 27%. Deci suntem lideri de departe in top.
Vazand aceste cifre, poate nu e de mirare ca avem cel mai mare exod de populatie activa din tara dupa Siria. Poate nu e de mirare nici ca avem o lipsa acuta de forta de munca.
Ce a facut PSD-ALDE in acest sens in Romania? Au agravat problema. In 2017 in loc sa relaxeze impozitarea pe munca mai ales a celor mai saraci romani, ei o sporit-o. Au schimbat codul fiscal astfel incat cineva care munceste 2 ore sa plateasca taxe cat pentru 8 ore. De ce au facut asta? Pentru ca nu mai stiu de unde sa scoata bani pentru a face fata cheltuielilor pe care le-au explodat tot ei.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De ce tot creste statul salariu minim? Tot din cauza acestui procent. Cu cat creste salariu minim mai mult cu atat extrage mai multe taxe din munca noastra.
Toate acestea au o solutie simpla: sa nu mai impozitam salariu minim. Ar fi o minune si din punct de vedere economic si din punct de vedere social. Pentru ca ar exploda salariu net tocmai pentru cei mai slab platiti romani ceea ce ar face munca mai rentabila in Romania. Cei mai saraci ar castiga mai mult si altii care au plecat in cautarea unor salarii mai bune in alte tari ar fi mai stimulati sa se intoarca in tara unde e nevoie de ei.", arata un deputat USR.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE