Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rectificare bugetara august 2019. Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare .PDF

Guvernul Dancila a publicat rectificarea bugetara pentru a doua partea a anului 2019 printr-o Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. O puteti consulta integral mai jos sau descarca in format .PDF!
 
ORDONANTA privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct.I.3 din Legea nr.128/2019 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
 
Art. I - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
La articolul 1381, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) In perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.”
 
La articolul 139, dupa litera s) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit.s), cu urmatorul cuprins:
„s) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul alcontributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”
 
La articolul 142, litera r) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii;”
 
La articolul 154, alineatul (1) litera r) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„r) persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.
 
La articolul 157, dupa litera t) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit. t), cu urmatorul cuprins:
„t) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”
 
La articolul 220^4, dupa litera l) a alineatului (1), se introduce o noua litera, lit. m), cu urmatorul cuprins:
„m) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul alcontributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”
 
La articolul 343, alineatul (5), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut in anexa nr. 1. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 1 martie. In perioada 1 septembrie 2019 - 31 martie 2020, acciza specifica pentru tigarete este de 386,377 lei/1.000 tigarete.”
 
La articolul 439, la alineatul (2), dupa litera b), se introduce o noua litera, lit. c), cu urmatorul cuprins:
„c) bauturi racoritoare cu continut ridicat de zaharuri libere.”
 
La articolul 439, dupa alineatul (2), se introduc trei noi alineate, alin. (3) - (5), cu urmatorul cuprins:
„(3) Bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere prevazute la alin.(2) lit. c) reprezinta orice bauturi racoritoare cu un continut de zaharuri libere de cel putin 5 grame per 100 mililitri produs. Sunt incluse:
a) bauturile care se pot consuma direct, incadrate la codul NC 2202;
b) produsele lichide destinate a fi consumate ca bauturi dupa o diluare simpla in apa, incadrate la codurile NC 2101, 2106 si 3302 10;
c) bauturile racoritoare naturale care au zaharuri libere adaugate care impreuna cu zaharurile intrinseci depasesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs, incadrate la codul NC 2009.
(4) In sensul alin. (3):
a) prin zaharuri libere se intelege toate monozaharidele si dizaharidele prezente in bauturi, cu exceptia poliolilor;
b) prin zaharuri adaugate se intelege glucoza, fructoza, zaharoza, hidrolizatele de amidon, respectiv sirop de glucoza, sirop cu inalt continut de fructoza si alte preparate cu zahar folosite ca atare sau adaugate in cursul prepararii bauturilor. Nu se includ zaharurile prezente in mod natural in sucurile de fructe neindulcite sau in miere.
(5) Sunt exceptate de la plata accizelor nearmonizate:
a) bauturile racoritoare naturale fara adaos de zaharuri, chiar daca zaharurile intrinseci continute de acestea depasesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs;
b) amestecurile de bauturi nealcoolice cu sau fara adaos de zaharuri produse pe loc in cadrul unitatilor de alimentatie publica.”
 
La articolul 442, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Nivelul accizelor pentru produsele prevazute la art. 439 este cel prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul titlu. Nivelul accizelor aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an este nivelul actualizat calculat conform alin. (2).”
 
La articolul 444, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Operatorul economic care produce, achizitioneaza din alte state membre ale Uniunii Europene sau importa produse supuse accizelor de natura celor prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) si b) trebuie sa se autorizeze la autoritatea competenta, potrivit prevederilor din normele metodologice.”
 
La anexa nr. 1 de la Titlul VIII - Accize si alte taxe speciale, la numarul curent 6, coloanele 5 - 8 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
rectificare bugetara 2019
 
*Nivel aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2019
**Nivel aplicabil incepand cu 1 septembrie 2019
 
La anexa nr. 2 de la Titlul VIII - Accize si alte taxe speciale, dupa numarul curent 2, se introduce un nou numar curent, numarul curent 3 cu urmatorul cuprins:
 
rectificare bugetara oug 2019
 
Art. II - Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I se aplica dupa cum urmeaza:
a) pct. 1- 6 se aplica incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului act normativ;
c) pct. 7 –  13 se aplica incepand cu 1 septembrie 2019.
 
Art. III - Prevederile art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 507 din 21 iunie 2019 se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2019.
 
Art. IV – (1) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.  Dupa alineatul (3) al articolului 391 se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
”(4) Prevederile alin. (1) - (3)  se aplica in mod corespunzator tuturor autoritatilor si institutiilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare, subordonare si de categoria de personal prevazuta in structura organizatorica/statul de functii.
2.  Literele f), g) si h) ale art. 546, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”f) 2  posturi pentru cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului, secretarului de stat si asimilatului acestuia din cadrul ministerelor si aparatului de lucru al Guvernului si consilierului de stat;
g) 2  posturi pentru cabinetul conducatorului de organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat;
h) un  post pentru cabinetul subsecretarului de stat si asimilatului acestuia din cadrul aparatului de lucru al Guvernului din cadrul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;”
3. La alineatul (2) al articolului 548 se introduc trei noi litere, lit.d), e) si f), cu urmatorul cuprins:
„d) in situatiile in care intervine incetarea raporturilor juridice contractuale ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
 e) in situatia desfiintarii postului;
 f) in situatia in care nu mai corespunde criteriului increderii demnitarului;”
4. Dupa alineatul (2) al articolului 548, se introduce un nou alineat, (2^1) cu urmatorul cuprins:
”(2^1) Eliberarea din functie a persoanelor prevazute la alin.(1) poate interveni si ca urmare a vointei unilaterale a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.” 
(2) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, institutiile si autoritatile publice au obligatia sa adopte/emita actele normative/administrative specifice de aprobare a structurii functionale, in conformitate cu prevederile art. 391 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel cum a fost completat prin prezenta ordonanta.
 
Art. V   - (1) Articolul 7 din anexa I, Capitolul I, litera B la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins :
”Art. 7 - Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2 - 5 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial, primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza:
a) pentru 2 clase de elevi, o crestere cu 7% a salariului de baza detinut;
b) pentru 3 clase de elevi, o crestere cu 10% a salariului de baza detinut;
c) pentru 4 clase de elevi, o crestere cu 15% a salariului de baza detinut;
d) pentru 5 clase de elevi, o crestere cu 20% a salariului de baza detinut.” 
 
Art. VI - Alineatul (1) al art.13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.230 din 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza :
”(1) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este responsabil de programarea, coordonarea si utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru implementarea proiectelor de investitii din program.”
 
Art. VII - In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, se vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numarul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si a celorlalte institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.
 
Art.VIII - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare.
(2) Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) ordonatorii de credite pot aproba ocuparea prin concurs sau examen posturi vacante conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (3) se pot ocupa prin concurs sau examen posturile vacante sau temporar vacante pentru urmatoarele categorii de personal:
a) personal didactic de predare din institutiile de invatamant preuniversitar si universitar  de stat;
b)  personal medico-sanitar;
c) incadrarea promotiilor 2019 de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari, functionari publici cu statut special;
d) incadrarea promotiei 2019 a Institutului National al Magistraturii;
e) personalul din cadrul institutiilor publice reorganizate sau restructurate prin acte normative de cu rang de lege aprobate dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante. 
(5) Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen, prevazute la alin. (4) lit. a), se face numai dupa obtinerea avizului conform al Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei si al celorlalte institutii cu atributii in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale, dupa caz, in subordinea/coordonarea carora functioneaza institutiile de invatamant, prin care se certifica existenta in bugetul aprobat a fondurilor necesare finantarii posturilor propuse a se ocupa precum si a celor ocupate la momentul solicitarii avizului.
(6) Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen, prevazute la alin. (4) lit. b),  se face numai dupa obtinerea avizului conform al Ministerului Sanatatii, al ministerelor sau institutiilor cu retea sanitara proprie si/sau al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa caz, prin care se certifica  existenta in bugetul aprobat a fondurilor necesare finantarii posturilor propuse a se ocupa precum si a celor ocupate la momentul solicitarii avizului.
 
Art. IX - Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, autoritatile si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu pot achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia personanelor care ocupa functii de demnitate publica.
 
Art. X - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor masuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investitii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 991 din 22 noiembrie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
1. La articolul 2, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“a) fonduri suverane de dezvoltare si investitii – societati pe actiuni infiintate conform Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prezentei ordonante de urgenta, detinute integral de stat, care au ca activitate principala operatiuni financiare, inclusiv efectuarea de investitii financiare in nume si cont propriu, atat pe piata interna, cat si pe piata externa, care indeplinesc criteriile economice si cerintele de clasificare in afara conturilor guvernamentale potrivit metodologiei Uniunii Europene. In cazul in care fondurile se clasifica in conturile guvernamentale potrivit metodologiei Uniunii Europene, fondurile trebuie sa inregistreze profit prin activitatea desfasurata. Fondurile suverane pot desfasura si alte operatiuni economice ca activitati secundare.
2. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu urmatorul cuprins:
„Art.3^1 - (1) Capitalul social initial al Fondurilor poate fi constituit din aport in numerar sau din aport in numerar si in natura, inclusiv sub forma de actiuni detinute de stat la societati, inclusiv strategice.
(2) Pe parcursul functionarii Fondurilor, capitalul social al acestora se poate majora in conditiile legii, inclusiv prin aporturi de natura celor prevazute la alin. (1).
(3) Oportunitatea privind stabilirea tipului si valorii contributiei la capitalul social initial al fiecarui Fond revine Guvernului si se stabileste prin hotararea Guvernului prevazuta la art. 4 alin. (1).”
3. Alineatul (2) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Prin hotararea Guvernului prevazuta la alin. (1) se stabilesc urmatoarele:
a) obiectul de activitate si sediul social;
b) autoritatea publica centrala care exercita, in numele statului roman, drepturile si obligatiile izvorate din calitatea de actionar unic al fiecarui Fond;
c) valoarea initiala a capitalului social si numarul actiunilor;
d) pachetele de actiuni care se transfera cu titlu de aport in natura de statul roman la capitalul social precum si metodele de evaluare a aportului in natura, dupa caz;
e) durata de functionare determinata sau nedeterminata;
f) alte aspecte prevazute de lege si care vizeaza organizarea si functionarea fiecarui Fond.”
 
Art. XI - Legea nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 18 aprilie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 12, alineatul (3ˆ1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”a) participarea la constituirea capitalului social al Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari,  constand in: aport la capitalul social al fondului si cheltuieli aferente, de tipul comisioane de transfer sau prime de egalizare. Alte cheltuieli de tipul costurilor directe necesare exercitarii mandatului de catre Eximbank se suporta din comisioanele prevazute la art. 12 alin.(3).
2. Articolul 12, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (3) Pentru administrarea fondurilor mentionate la art. 10, lit. a)-e),  Eximbank S.A. percepe comisioane care vor fi aprobate prin proceduri interne de Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior si care vor fi decontate pe seama acestor fonduri.”
3. La articolul 12, alineatul (3ˆ1) se introduce o noua litera, lit.c), avand urmatorul cuprins:
“c) Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa vireze Eximbank S.A. echivalentul in lei la cursul BNR valabil la data efectuarii platii catre Eximbank S.A, a contributiei aferente participarii Romaniei la Fondul de Investitii al Initiativei Celor Trei Mari plus o marja de 3% pentru acoperirea unei eventuale diferente de curs valutar la data efectuarii platii la extern de catre Eximbank. Diferenta in lei ramasa neutilizata de catre Eximbank S.A. dupa efectuarea schimbului valutar pentru plata la extern va fi restituita Ministerului Finantelor Publice, in termen de 10 zile de la data efectuarii platii la extern de catre Eximbank”.
 
Art. XII - (1) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se subroga in drepturile si obligatiile Ministerului Finantelor Publice ce decurg din acte normative, contracte, conventii, intelegeri, protocoale, memorandumuri si acorduri in care acesta este parte, in calitate de autoritate publica si in masura in care acestea se refera la activitatea de parteneriat public-privat,
(2) In termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante  Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice  preia toata arhiva detinuta de catre Ministerul Finantelor Publice.
 
Art. XIII - Drepturile salariale aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finantelor Publice si institutiilor din subordine se recalculeaza si se stabilesc, prin derogare de la art. 34 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu completarile ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
 
Nota! Poti descarca Ordonanta in format .PDF dand click AICI!

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 August 2019
Votati articolul "Rectificare bugetara august 2019. Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare .PDF":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016