Initiativa legislativa prin care se interzic pacanelele in localitatile cu mai putin de 15.000 de locuitori a fost adoptata de Camera Deputatilor, for decizional. Senatul a adoptat deja proiectul de lege.
Potrivit proiectului de act normativ, spatiul comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, daca are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie sa se afle intr-o unitate administrativ-teritoriala cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverinta eliberata de primaria in a carei raza teritoriala se afla spatiul propus.
"Este interzisa prestarea, in mod direct sau indirect, a unor activitati conexe jocurilor de noroc catre entitati care nu detin licenta clasa 1 emisa de ONJN si care permit accesul la jocurile de noroc de catre participantii la joc care acceseaza platforma de joc de pe teritoriul Romaniei si/ sau participantii la joc cetateni romani care nu au rezidenta fiscala intr-un alt stat. Masurile tehnice necesare pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ONJN, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Pana la adoptarea ordinului presedintelui ONJN prevazut de prezentul alineat, operatorii economici care detin licenta clasa II emisa de ONJN au obligatia de a implementa orice masuri tehnice disponibile pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat", se arata in proiectul de lege.
Se instituie, de asemenea, obligativitatea crearii si mentinerii la zi de catre ONJN a unui registru public, accesibil online si actualizat cel putin o data la fiecare 24 de ore, care va cuprinde operatorii licentiati/autorizati pentru a desfasura activitati in domeniul jocurilor de noroc.
Dispar pacanelele in peste 90% dintre localitatile din tara
"Astazi industria jocurilor de noroc, industria pacanelelor va suferi prima mare infrangere in Parlamentul Romaniei. Voi convoca patru comisii, in paralel cu sedinta de plen a Camerei Deputatilor, pentru a dezbate in regim de urgenta prima lege impotriva industriei pacanelelor, aceasta industrie care nenoroceste familii, distruge destine si care face extrem de mult rau Romaniei . (...) In peste 90% din localitatile din Romania nu se va mai putea desfasura acest tip de activitate, vor disparea pacanelele, jocurile de noroc", a declarat presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, la Palatul Parlamentului, citat de
Agerpres.
"Este o lege care inchide toate pacanelele in localitatile care au sub 15.000 de locuitori, mareste amenzile substantial si in perioada urmatoare vom trece pe repede inainte si vom vota si celelalte legi care sunt depuse in Parlament, indiferent ca vorbim de reglementarea si eliminarea din marile orase, dar vrem sa vedem si cum reactioneaza industria cu prima lege. Aceasta lege reglementeaza si stipuleaza foarte clar ca in 10 zile de la intrarea in vigoare nu se mai poate desfasura acest tip de activitate in localitatile care au sub 15.000 de locuitori. Aceasta industrie face foarte mult rau Romaniei, distruge destine, nenoroceste familii, desparte familii, oamenii mor din cauza asta, din cauza lacomiei unora care doresc sa se imbogateasca", a spus Simonis.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si de Camera Deputatilor si merge spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<