Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a condus delegatia Romaniei la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne, care a avut loc la Luxemburg in data de 8 iunie 2012. Din delegatie au facut parte doamna Alina Nicoleta Ghica si doamna Oana Andrea Schmidt Haineala, presedintele, respectiv vice-presedintele CSM.
In cadrul reuniunii au fost purtate discutii pe marginea unor dosare importante pentru partea romana. Ministrul Justitiei a intervenit activ, contribuind la obtinerea compromisului cu privire la: proiectul de Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat in cadrul procedurilor penale, proiectul de reformare a Regulamentului privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala (Bruxelles I) si cele doua proiecte de regulamente specifice din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 („Justitie” respectiv „Drepturi Fundamentale si Cetatenie”). Toate aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European in vederea continuarii negocierilor in cadrul procedurii legislative ordinare. De asemenea, a fost agreat textul Deciziei Consiliului privind cadrul multianual de lucru al Agentiei UE pentru Drepturi Fundamentale pentru perioada 2013 – 2017. A avut loc si o dezbatere asupra anumitor aspecte din propunerea de Regulament privind legislatia europeana comuna in materie de vanzare, cu scopul de a oferi orientari pentru viitorul negocierilor.
La finalul ultimei reuniuni a Consiliului JAI prezidat de Danemarca, delegatia Ciprului, care va exercita presedintia Consiliului UE in cel de-al doilea semestru al acestui an, a prezentat prioritatile sale. In principal negocierile se vor concentra asupra pachetului privind protectia datelor personale, noua initiativa in domeniul confiscarii produselor obtinute din savarsirea unor infractiuni in UE si proiectele de Regulamente privind regimurile matrimoniale, respectiv efectele patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate.
Ministrul Justitiei a avut discutii bilaterale cu vice-presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si cu omologii sai din Danemarca, Cipru, Germania, Franta, Suedia, Olanda, Bulgaria, Grecia si Luxemburg. Acestea s-au axat pe prioritatile si progresele din cadrul MCV, pentru noul Guvern, in perspectiva raportului de evaluare ce va fi prezentat de Comisia Europeana in luna iulie a.c., raport in privinta caruia Romania se asteapta sa fie obiectiv si pozitiv. De asemenea, a fost abordata si aderarea Romaniei la Schengen, unde s-a remarcat o sustinere larga din partea partenerilor europeni, in vederea unei decizii favorabile la Consiliul JAI din luna septembrie a.c.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<