Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a condus delegatia Romaniei la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne, care a avut loc la Luxemburg in data de 8 iunie 2012. Din delegatie au facut parte doamna Alina Nicoleta Ghica si doamna Oana Andrea Schmidt Haineala, presedintele, respectiv vice-presedintele CSM.
In cadrul reuniunii au fost purtate discutii pe marginea unor dosare importante pentru partea romana. Ministrul Justitiei a intervenit activ, contribuind la obtinerea compromisului cu privire la: proiectul de Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat in cadrul procedurilor penale, proiectul de reformare a Regulamentului privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala (Bruxelles I) si cele doua proiecte de regulamente specifice din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 („Justitie” respectiv „Drepturi Fundamentale si Cetatenie”). Toate aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European in vederea continuarii negocierilor in cadrul procedurii legislative ordinare. De asemenea, a fost agreat textul Deciziei Consiliului privind cadrul multianual de lucru al Agentiei UE pentru Drepturi Fundamentale pentru perioada 2013 – 2017. A avut loc si o dezbatere asupra anumitor aspecte din propunerea de Regulament privind legislatia europeana comuna in materie de vanzare, cu scopul de a oferi orientari pentru viitorul negocierilor.
La finalul ultimei reuniuni a Consiliului JAI prezidat de Danemarca, delegatia Ciprului, care va exercita presedintia Consiliului UE in cel de-al doilea semestru al acestui an, a prezentat prioritatile sale. In principal negocierile se vor concentra asupra pachetului privind protectia datelor personale, noua initiativa in domeniul confiscarii produselor obtinute din savarsirea unor infractiuni in UE si proiectele de Regulamente privind regimurile matrimoniale, respectiv efectele patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate.
Ministrul Justitiei a avut discutii bilaterale cu vice-presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si cu omologii sai din Danemarca, Cipru, Germania, Franta, Suedia, Olanda, Bulgaria, Grecia si Luxemburg. Acestea s-au axat pe prioritatile si progresele din cadrul MCV, pentru noul Guvern, in perspectiva raportului de evaluare ce va fi prezentat de Comisia Europeana in luna iulie a.c., raport in privinta caruia Romania se asteapta sa fie obiectiv si pozitiv. De asemenea, a fost abordata si aderarea Romaniei la Schengen, unde s-a remarcat o sustinere larga din partea partenerilor europeni, in vederea unei decizii favorabile la Consiliul JAI din luna septembrie a.c.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<