Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a condus delegatia Romaniei la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne, care a avut loc la Luxemburg in data de 8 iunie 2012. Din delegatie au facut parte doamna Alina Nicoleta Ghica si doamna Oana Andrea Schmidt Haineala, presedintele, respectiv vice-presedintele CSM.
In cadrul reuniunii au fost purtate discutii pe marginea unor dosare importante pentru partea romana. Ministrul Justitiei a intervenit activ, contribuind la obtinerea compromisului cu privire la: proiectul de Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat in cadrul procedurilor penale, proiectul de reformare a Regulamentului privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala (Bruxelles I) si cele doua proiecte de regulamente specifice din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 („Justitie” respectiv „Drepturi Fundamentale si Cetatenie”). Toate aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European in vederea continuarii negocierilor in cadrul procedurii legislative ordinare. De asemenea, a fost agreat textul Deciziei Consiliului privind cadrul multianual de lucru al Agentiei UE pentru Drepturi Fundamentale pentru perioada 2013 – 2017. A avut loc si o dezbatere asupra anumitor aspecte din propunerea de Regulament privind legislatia europeana comuna in materie de vanzare, cu scopul de a oferi orientari pentru viitorul negocierilor.
La finalul ultimei reuniuni a Consiliului JAI prezidat de Danemarca, delegatia Ciprului, care va exercita presedintia Consiliului UE in cel de-al doilea semestru al acestui an, a prezentat prioritatile sale. In principal negocierile se vor concentra asupra pachetului privind protectia datelor personale, noua initiativa in domeniul confiscarii produselor obtinute din savarsirea unor infractiuni in UE si proiectele de Regulamente privind regimurile matrimoniale, respectiv efectele patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate.
Ministrul Justitiei a avut discutii bilaterale cu vice-presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si cu omologii sai din Danemarca, Cipru, Germania, Franta, Suedia, Olanda, Bulgaria, Grecia si Luxemburg. Acestea s-au axat pe prioritatile si progresele din cadrul MCV, pentru noul Guvern, in perspectiva raportului de evaluare ce va fi prezentat de Comisia Europeana in luna iulie a.c., raport in privinta caruia Romania se asteapta sa fie obiectiv si pozitiv. De asemenea, a fost abordata si aderarea Romaniei la Schengen, unde s-a remarcat o sustinere larga din partea partenerilor europeni, in vederea unei decizii favorabile la Consiliul JAI din luna septembrie a.c.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<