Secretarul de Stat din Ministerul Justitiei, Lidia BARAC, a participat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne, organizat la Luxemburg.
Dezbaterile ministrilor de Justitie din Statele Membre ale Uniunii Europene s-au concentrat asupra unor propuneri legislative extrem de importante pentru cetatenii europeni si Statele Membre.
Proiectul de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind atacurile impotriva sistemelor informatice, in raport cu provocarile din ultimii ani in ceea ce priveste tipurile de infractiuni din domeniul criminalitatii informatice, a permis demnitarului roman sa sustina textul actual al propunerii si sa evoce legislatia nationala - cu referire expresa la viitorul Cod Penal, care cuprinde o sectiune destinata reglementarii infractiunilor din domeniul informatic, in deplin acord cu conceptia care a stat la baza instrumentului european.
In aceeasi sesiune, ministrii au agreat o abordare generala asupra primelor trei capitole ale Propunerii de Directiva privind Ordinul European de Ancheta in cadrul procedurilor penale.
Un subiect de interes pentru Romania in raport cu noul Cod Civil, a fost reprezentat de Proiectul de Regulament al Parlamentului si al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni si crearea unui Certificat European de Mostenitor, cu privire la care a fost avansat un Pachet de compromis in atentia Statelor Membre.
Totodata, s-a luat act de acordul obtinut asupra propunerii de Regulament al Consiliului privind publicarea electronica a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, un instrument ce va permite cetatenilor europeni accesul la legislatia Uniunii, rapid si gratuit.
Deosebit de importante au fost deliberarile legislative asupra Pachetului de masuri privind consolidarea dreptului victimelor in Uniunea Europeana. Reamintim, in acest context, preocuparile recente de tip legislativ ale Romaniei privind dezvoltarea instrumentelor de protejare a victimelor criminalitatii, consolidarea profesiei de consilier de probatiune si diversificarea metodelor de interventie pentru o protectie si o consiliere efectiva a victimelor criminalitatii.
Agenda Consiliului JAI a cuprins si o serie de probleme nonlegislative, si anume: extinderea portalului e-Justice, Acordul de aderare a Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aflat in curs de negociere, Comunicarea Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE prin mijloace de drept privat si Pachetul anticoruptie al Comisiei.
Un subiect extrem de important pentru Romania a fost reprezentat de Proiectul de concluzii al Consiliului privind memoria crimelor comise de regimurile totalitare in Europa, context in care oficialul roman a sustinut necesitatea identificarii unor masuri in vederea reconcilierii cu trecutul, incurajand Comisia Europeana ca, prin intermediul programelor sale financiare, sa sprijine initiativele statelor membre de sustinere si promovare a memoriei crimelor comise de regimurile totalitare.