Ce se intampla in cazul prejudiciilor stabilite in cazul proceselor penale? Penalitatile si dobanzile de intarziere datorate de o persoana fizica in urma unui prejudiciu stabilit printr-un proces penal intra sub incidenta OUG 44/2015?
Tinem cont de faptul ca prejudiciul a fost stabilit in luna martie 2015 si persoana a achitat integral suma prejudiciului in luna decembrie 2015.
Conform S. M. Armaselu, Expert Contabil, asa cum prevede procedura aprobata prin Ordinul nr. 3831/23.11.2015, acordarea unor facilitati fiscale in baza OUG nr 44/2015 se aplica pentru obligatiile de plata administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si pentru cele stabilite de alte directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si care, potrivit legii, se transmit spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Obligatiile de a caror plata depinde acordarea facilitatii sunt cele administrate/stabilite de fiecare dintre organele fiscale competente prevazute la art. 2 din instructiune.
Prin obligatii de plata administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se intelege inclusiv:
a)drepturile vamale transmise organului fiscal competent de autoritatea vamala, in vederea recuperarii;
b)creantele bugetare transmise acesteia, spre recuperare, potrivit legii, de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N.", precizeaza S. M. Armaselu pentru PortalContabilitate.ro.
Persoana fizica, in calitate de contribuabil, are posibilitatea de a beneficia de facilitatile acordate de OUG 44/2015 in masura in care prejudiciul se refera la obligatii de plata administrate de ANAF si nu se incadreaza la exceptia prevazuta de art. 9 din ordonanta.
In consecinta, nu calitatea persoanei (fizica sau juridica) determina beneficierea de facilitate, ci tipul obligatiei de plata.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Un exemplu: pentru impozitul pe cladire nu se poate beneficia de facilitatea prevazuta de ordonanta pentru ca acest tip de impozit nu este administrat de ANAF.
Raspuns oferit pentru PortalContabilitate.ro de S. M. Armaselu, Expert Contabil.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri