Drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal
Care sunt drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal?
Iata drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal!
Drepturi:
- Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator, in tot cursul procesului penal;
- In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii;
- Aparatorul partii vatamate, al partii civile si al partii responsabile civilmente are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala. Acesta poate formula cereri si depune memorii (conform art. 173 din Codul de procedura penala);
- In cursul procesului penal, partile pot propune probe si pot cere administrarea lor. Cererea pentru administrarea unei probe nu poate fi respinsa, daca proba este concludenta si utila. Admiterea sau respingerea cererii se face motivat (conform art. 67 din Codul de procedura penala);
- Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime (conform art. 278 din Codul de procedura penala).
Obligatii:
- Plangerea sau denuntul trebuie sa faca referire la fapte reale, deoarece invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, considera denuntare calomnioasa si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se considera marturie mincinoasa si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
- Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei (conform art. 83 din Codul de procedura penala).
- Lipsa nejustificata a aparatorului ales sau desemnat din oficiu fara a asigura substituirea ori inlocuirea sau refuzul de a asigura apararea se considera abatere judiciara conform art. 198, alin. 1, litera b.
Drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal sunt cele de mai sus!

de
Florin AmarieiRedactor Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: 1. pentru acordare cv combustibil salariatilor este obligatoriu sa fie stipulat in CIM, daca este trecut in RI? 2. abonamentul bookster se impoziteaza cu toate contributiile? 3. daca plafonul de 33% se depastete din sumele cv combustibil pensie facultativa 400 euro/an chirie 20% salatiul tarifar ab sanatate 400 euro/an, pe salariat, ce suma se alege la impozitare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatorul are contract incheiat cu o firma care ofera abonamente medicale pentru toti salariatii in valoare maxima de 15 euro/luna/salariat - ne incadram deci in limita de 400 euro/an, este deductibil pentru angajator, sumele nu sunt inregistrate in statul de plata. Dorim ca salariatii sa poata extinde abonamentul medical si la membrii de familie care sunt sau nu in intretinerea anhajatului pentru a beneficia si el de aceleasi tip de abonament. Contravaloarea abonamentului va fi suportatat de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Votati articolul "Drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal":Rating: Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi
Poate sunteti interesat si de: