Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va lua in dezbatere in sedinta din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecatori. Potrivit ordinii de zi a sedintei, lista este deschisa de Gabriela Baltag, in prezent membru al CSM, urmata de patru judecatori de la Instanta Suprema.
Tot in sedinta din 3 noiembrie vor fi discutate si "masurile urgente ca urmare a destabilizarii fara precedent a situatiei resurselor umane la nivelul instantelor judecatoresti si a limitarii grave a independentei judecatorului si a dreptului de acces la justitie, determinate de promovarea in spatiul public a unor demersuri care afecteaza, in substanta, statutul judecatorului", scrie
Agerpres.
Acest val fara precedent de pensionari vine dupa ce in spatiul public au fost relansate
dezbaterile privind desfiintarea pensiilor speciale de care beneficiaza si magistratii.
Pe 28 octombrie, Sectia pentru judecatori a CSM isi exprima "consternarea" fata de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecatorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistratilor.
Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info ca "exista o incurcatura" in privinta pensiilor numite pensii speciale.
"Si aici suntem intr-o incurcatura ca noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne incadram in limita de 9,4%, si nu ne incadram daca punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Si aici exista in acest moment o discutie, inclusiv o consultanta cu Banca Mondiala, si trebuie sa gasim o solutie pentru acest sector fiindca, pana la urma, principiul contributivitatii trebuie respectat. Principiul contributivitatii trebuie sa fie si pentru cei care sunt in serviciul public. (...) Statul trebuie sa decida daca peste contributivitate le mai da lor ceva pentru anii petrecuti in serviciul public. (...) Acest lucru trebuie facut. Pe de alta parte, nu ai voie sa dai aceasta pensie inainte de varsta de pensionare. Ok, vrei sa iesi la pensie la 50 de ani, dupa 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primesti la 65 de ani. E iarasi un principiu: nu poti sa iei si pensia de serviciu la 50 de ani si dupa aia sa lucrezi in continuare marea majoritate a lor la stat. In al treilea rand, nu poate sa fie pensia mai mare decat salariul, si aici vorbim in primul rand de o parte dintre magistrati. Ei au pensia mai mare decat salariul", a declarat Kelemen Hunor.