Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune ca magistratii care se imbolnavesc in sistemul judiciar de boli psihice sa primeasca pensii speciale, aceasta situatie fiind din ce in ce mai "acuta" in ultimul timp, conform declaratiei efectuate marti, de presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea.
"In ultima perioada, chiar ne confruntam din ce in ce mai acut cu aceasta problema. In materie disciplinara, de exemplu, am avut trimiteri in judecata disciplinare ale unor persoane care au o mare problema de reprezentare a personalitatii lor in societate si ne punem problema, din ce in ce mai mult, ce facem cu cei care s-au imbolnavit in sistemul judiciar, la care dupa 10, 15, 18 ani se constata ca au un declic. Propunerea noastra este, la nivel legislativ, de a putea sa le acordam o pensie de boala, care cat de cat sa le ofere posibilitatea unui trai normal", a spus Bordea.
In acest context, presecintele CSM a declarat ca profesia exercitata de magistrati este una de "mare uzura".
In acelasi timp, vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a declarat ca testarea psihologica se realizeaza in momentul in care se efectueaza admiterea in profesie, in momentul in care se face admiterea la Institutul National al Magistraturii.
"Noi discutam la nivelul Comisiei nr. 1 de modificare a celor trei legi ale justitiei si gandim, alaturi de alte mecanisme, si aceasta testare periodica a judecatorilor si procurorilor, dar, evident, acolo unde ne sunt semnalate si sesizate astfel de comportamente, nu pentru orice procuror si orice judecator", a adaugat Gheorghe Muscalu, citat de Mediafax.
sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<