Uniunea Salvati Romania (USR) a inregistrat un nou proiect de lege prin care incearca iarasi sa anuleze pensiile speciale pentru presedinti de consilii judetene, primari, consilieri locali si judeteni. Masura, desi exista in Codul administrativ, n-a fost aplicata inca si nu s-a platit nicio astfel de pensie din cauza pandemiei, dar USR vrea ca pensiile speciale pentru alesii locali sa nu intre niciodata in vigoare.
Un proiect de lege care ar elimina toate pensiile speciale pentru alesii locali a fost semnat de toti parlamentarii USR si de un singur deputat PNL. Proiectul de act normativ a fost introdus pentru dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce procedura de dezbatere si adoptare in regim de urgenta a fost refuzata.
Pe scurt, USR vrea ca art. 210 din Codul administrativ sa fie abrogat integral. Acesta prevede urmatoarele:
(1) Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, care au exercitat functii de autoritate executiva, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care
indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta.
(2) Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, beneficiaza de indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin.(1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.
(4) In cazul exercitarii unor mandate diferite in conditiile prevazute la alin.(3), la calculul indemnizatiei lunare pentru limita de varsta se vor avea in vedere indemnizatiile lunare brute aflate in plata, corespunzatoare pentru fiecare functie.
(5) Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu
mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.
(6) Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat dupa suspendare.
(7) Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.
(8) Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, si este prevazut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala prin anexa distincta la legea anuala de aprobare a bugetului de stat.
(10) Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala pe raza careia si-a exercitat solicitantul mandatul. Situatia centralizatoare pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala se transmite administratiilor finantelor publice judetene, respectiv Directiei generale regionale a municipiului Bucuresti, dupa caz, care le centralizeaza pe judet, respectiv pe municipiul Bucuresti si le transmite Ministerului Finantelor Publice in vederea fundamentarii anexei la legea bugetului de stat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala.
(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.
(12) De indemnizatia pentru limita de varsta prevazuta la alin.(1) nu beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene, a unei infractiuni de coruptie.
(13) Sumele ramase necheltuite la sfarsitul anului se restituie la bugetul de stat.
Asupra pensiilor speciale s-a pronuntat si CCR. Magistratii constitutionali arata ca alesii locali nu sunt vulnerabili si nu au nevoie de venituri suplimentare. Mai mult, nici n-au lucrat intr-un domeniu care sa le afecteze sanatatea fizica sau psihica.
Conform Legii nr. 153/2017, alesii locali sunt renumerati din fonduri publice. Perioada in care lucreaza constituie vechime in munca.
Proiectul de lege
Pl-x nr. 328/2021 are un singur articol care stabileste ca
art. 210 din Codul administrativ ar urma sa fie complet abrogat de la 1 ianuarie 2022.
Pentru ca alesii locali sa ramana definitiv fara pensii speciale va fi necesar acordul Camerei Deputatilor, Senatului si presedintelui Iohannis. Avand in vedere ca doar un singur deputat PNL a semnat aceasta initiativa, sansele ca propunerea sa devina realitate sunt aproape nule.
Consiliul Economic si Social deja a avizat favorabil acest document.
Vom urmari, insa, proiectul si vom reveni cu actualizari.