Pensiile speciale (pensiile de serviciu, care nu sunt bazate pe contributivitate) vor fi impozitate cu 85% au decis deputatii in sedinta de miercuri, 17 iunie 2020.
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat initiativa prin care pensiile speciale vor fi impozitate cu 85% cu 307 voturi "pentru", 0 "abtineri" si 1 "impotriva".
Proiectul de lege a fost introdus cu doua ore inainte de inceperea sedintei de plen, iar pana la amiaza a venit si raportul Comisiei de fond. Procedura parlamentara a fost neobisnuit de rapida! Deputatii membri in Comisia de buget au decis cu unanimitate ca pensiile speciale trebuie impozitate cu 85%. Aceasta masura, insa, este diferita de cea adoptata la inceputul anului curent care a fost declarata neconstitutionala de CCR, dupa o sesizare a ICCJ si a Avocatului Poporului.
Masura este introdusa prin modificarea unui proiect de lege initiat in prima faza de Eugen Teodorovici. Acesta modifica Codul fiscal.
Pensiile speciale vor fi, insa, impozitate numai dupa ce proiectul de lege va primi si acordul sefului statului. Exista, totodata, sansa ca initiativa sa fie supusa controlului de constitutionalitate. Pentru intrarea in vigoare va trebui, evident, sa mai asteptam, dar de data aceasta exista sanse reale ca impozitarea (reducerea valorii pensiilor speciale) sa aiba loc.
Conform votului decizional dat de Camera Deputatilor miercuri, pensiile speciale vor fi impozitate indiferent de cine este beneficiar. Sunt instituite o serie de praguri pe care trebuie sa le aiba in vedere toti cei interesati.
Persoanele care obtin venituri din pensii si/sau indemnizatii pentru limita de varsta in baza unor legi/statute speciale vor fi obligati sa plateasca:
Astfel, intelegem ca pensiile speciale care depasesc 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pe cuantumul care depaseste acest prag. Daca, spre exemplu, exista un beneficiar cu o pensie de 10.000 de lei si cei 2.999 de lei care sunt in plus fata de pragul de 7.001 lei reprezinta cota disjunsa din legi/statute speciale, atunci se va aplica impozitul de 85%.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Fise distractive pentru gradinita
Atentie! Daca s-a contribuit la bugetul de stat astfel incat sa se ajunga la o pensie de drept de 10.000 de lei, atunci impozitarea de 85% nu va fi aplicata. Este "penalizata" doar suma obtinuta prin necontributivitate.
Aplicarea acestei noutati va fi permanenta, termenul de 31 decembrie 2025 fiind eliminat din textul proiectului de lege.
O analiza releva anul trecut ca pentru majorarea pensiilor de peste 10.000 de lei, peste 91% din valoarea acestora reprezentau bani obtinuti fara a se contribui la bugetul de stat.
Valoric, din total venituri din pensii de serviciu, existente in plata la sfarsitul lunii iunie 2019, 83% din suma totala reprezinta componenta suportata de la bugetul de stat, bazata pe necontributivitate, in timp ce partea suportata din bugetul de asigurari sociale de stat, bazata pe contributivitate, este de 17%.
Ramane de vazut daca si in privinta acestei initiative va fi solicitat controlul de constitutionalitate sau daca presedintele Iohannis va solicita reexaminarea.
Reamintim cititorilor E-Juridic de la 1 septembrie 2020 urmeaza o marire de 40% pentru toate pensiile din Romania. Aplicarea acestei prevederi este, insa, sub semnul intrebarii. Guvernul intentioneaza sa scada procentul de marire, dar nu a fost anuntat nimic cu certitudine.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE