In conditiile unui somaj stimulat de efectele crizei economice globale, Uniunea Europeana incurajeaza business-ul privat, ca potential absorbant al unei parti din forta de munca redundanta. Antreprenorii privati traind din propria activitate, denumiti juridic in Romania persoane fizice autorizate (PFA), reprezinta in prezent 16 % din populatia activa a Uniunii Europene. Dr. Radu Serban
Dintre acestia, circa 11% se bazeaza pe sprijinul sotiei sau partenerului de viata care lucreaza in business-ul de familie, fara forme oficiale. Sotiile sau partenerii de acest gen depind in totalitate, materialiceste, de sotul sau partenerul lor. In caz de despartire, divort, deces sau faliment al partenerului, aceste persoane risca sa intre in zona saraciei. Tocmai la sotiile si partenerii acestia s-a gandit legiuitorul european cand a promulgat o noua norma, menita sa le acorde drepturi sociale sporite.
In august 2010 a intrat in functiune o noua directiva europeana (2010/41/UE) care permite persoanelor fizice autorizate (PFA) si sotiilor/sotilor sa beneficieze de o protectie sociala sporita. Norma inlocuieste Directiva 86/613/EEC, ameliorand concilierea vietii private cu viata profesionala si consolidand drepturile persoanelor fizice autorizate, adica firmelor mici, de familie.
Pentru prima data, sotiilor li se acorda si concedii de maternitate. Faptul ca si fermele agricole de familie intra in aceasta categorie, va oferi multor romani o noua sansa de a beneficia de asistenta sociala suplimentara.
Directiva europeana stabileste doar standardele principale, lasand fiecarui stat membru optiunea sa utilizeze mijloacele cele mai adecvate pentru aplicarea acelor standarde, conform specificului national si, mai ales, sa gaseasca sursele de finantare a acestei asistente sociale aditionale.
Se intelege ca ne aflam in fata unei finantari din partea statelor, destinata unei parti a sectorului privat, cea a persoanelor fizice autorizate, finantare agreata de Comisia Europeana.
Directiva indeamna guvernele sa ofere bani familiilor care au curajul de a incepe o afacere pe cont propriu, oferindu-le un tratament social mai apropiat de cel al angajatilor la un patron. Norma va stimula antreprenoriatul feminin, caci daca vor beneficia de concediu de maternitate, multe femei vor fi mai tentate sa-si creeze propria firma. De asemenea, femeile care lucreaza intr-un business de familie vor avea dreptul la pensie. In prezent, in randul antreprenorilor din Uniunea Europeana, femeile reprezinta doar o treime.
Aprobata de Parlamentul European in mai 2010 si de Consiliul Uniunii Europene prin votul statelor membre in iunie, directiva extinde asistenta sociala a sotiilor sau partenerilor, inclusiv in privinta pensiilor, in mod egal cu asistenta acordata persoanelor fizice autorizate.
Vizand o retea de securitate sociala mai solida, noua directiva cauta sa diminueze nivelul de saracie in randul femeilor.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Statele membre au la dispozitie doi ani sa transpuna directiva in legislatia nationala, dar in cazuri de dificultati deosebite, se admite o perioada aditionala de doi ani pana la punerea in aplicare a acestor prevederi.
Principalele prevederi ale Directivei 2010/41/UE
Femeile care desfasoara o activitate independenta si sotiile lucratorilor cu activitate independenta primesc o indemnizatie de maternitate suficienta care sa le permita intreruperea activitatii profesionale din motive de sarcina sau lauzie pentru o perioada de minimum 14 saptamani. In statele care recunosc, prin dreptul intern, statutul de „partenera de viata”, aceasta va fi indreptatita la aceeasi indemnizatie de maternitate ca si o sotie.
Sotiile si „partenerele de viata” ale lucratorilor independenti (PFA) vor avea dreptul la asistenta sociala (cum ar fi pensiile) in mod egal PFA, daca statul membru ofera o asemenea protectie.
Statele membre pot sa decida daca acorda indemnizatia de maternitate si asistenta sociala in mod obligatoriu, sau doar voluntar, la cererea beneficiarului.
Statele membre au la dispozitie doi ani sa transpuna directiva in legislatia proprie, respectiv pana la 5 august 2012. In cazul unor dificultati exceptionale, acest termen se poate prelungi cu inca doi ani.
In anul 2009, in Uniunea Europeana existau 32,5 milioane PFA
In ciuda unei usoare cresteri in valoare absoluta, ponderea lor s-a diminuat fata de anul 2000, cand reprezentau 15,8 % din totalul fortei de munca europene.
In Romania, ponderea PFA in totalul fortei de munca este mult superioara mediei U.E.[2]. La prima vedere, romanii dovedesc un spirit antreprenorial de invidiat, mai ales in perioada aceasta de diminuare a locurilor de munca sub impactul recesiunii. In fapt, mai mult de trei sferturi din lucratorii romani independenti sunt mici fermieri, lucrand in cele 4,23 milioane de ferme individuale, multe dintre ele de subzistenta sau semisubzistenta. La o dimensiune medie de numai 3,3 hectare, se poate afirma ca ferma se interfereaza doar ocazional cu piata.
Numarul romanilor care s-au inregistrat ca PFA in alte sectoare decat agricultura a crescut inaintea crizei, de la 208.000 in anul 2006, la 260.000 in 2008, ca efect al stimulentelor fiscale si al noului cod al muncii. Desigur, recesiunea si-a lasat o amprenta negativa in 2009.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE