Conform legislatiei in vigoare, in urma unei mosteniri se iau in nume propriu si credite sau alte datorii care trebuie achitate de catre mostenitor.
Chiar si asa, creditele dobandite in urma unei mosteniri trebuie achitate doar in conditiile prevazute de Noul Cod Civil.
Mostenirea poate fi formata din active si pasive, astfel ca cei care primesc in urma decesului unei persoane intreg patrimoniul acesteia, ei vor fi responsabili si pentru credite sau datorii (pasive). Aceasta precizare este stipulata in Noul Cod Civil.
Pe scurt, daca persoana decedata are un credit, mostenitorul preia datoria, insa il va achita doar sub anumite masuri specifice. Noul Cod Civil contine cateva prevederi care inlocuiesc vechea legislatie.
Astfel, Noul Cod Civil stabileste ca mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Cu alte cuvinte, daca o persoana mosteneste doar datorii, nu si bunuri, aceasta nu este obligata sa le plateasca din banii sai. Prevederea se aplica si in cazul mostenerii unui credit, intrucat imprumutul apartinea de categoria 'pasiv'. Noul Cod Civil arata ca "mostenitorii raspund pentru plata datoriilor mostenirii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral". Conform acestei prevederi, mostenitorul va putea acoperi datoriile doar daca are posibilitatea sa faca asta din bunurile/sumele pe care le-a mostenit, si nu din banii proprii.
De retinut, o persoana poate sa refuze o mostenire care i se cuvine. Art.1.106 din Noul Cod Civil prevede ca nimeni nu poate fi obligat sa accepte o transmitere de active si pasive care nu i se cuvine. Practic, banca nu va putea obliga mostenitorul sa accepte patrimoniul.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Pentru mostenitor, cea mai buna cale prin care poate renunta la datoriile din mostenire este sa renunte cu totul ea. Noul Cod Civil prevede ca printr-o declaratie de renuntare incheiata in forma autentica la notar se poate realiza renuntarea la mostenire. Informarea tertilor privind declaratia de renuntare la mostenire se va realiza pe cheltuiala celui care o face, in registrul national notarial.
Chiar si asa, este important de stiut ca persoana care a renuntat la mostenire poate sa anuleze decizia, daca transferul de patrimoniu nu a fost deja acceptat de alti posibili mostenitori.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri