Potrivit dispozitiilor art. 7 alin. 4 lit.a) si b) din Regulamentul de organizare si functionare al CSM aprobat prin HCSM nr. 326/24.08.2005 cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele reprezinta Consiliul Superior al Magistraturii in relatiile interne si internationale si coordoneaza activitatea consiliului si repartizeaza lucrarile pentru plen si sectii. În lipsa presedintelui Consiliului, atributiile mentionate se exercita de catre vicepresedinte.
Conform dispozitiilor art. 411 din acelasi regulament, in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii functioneaza comisii pe domenii de activitate, coordonate de un membru al Consiliului, atributiile coordonatorilor de comisii fiind prevazute in cuprinsul art. 416 alin. 3 al aceleiasi hotarari.
Din analiza dispozitiilor legale mentionate se constata ca au caracter oficial doar acele acte, solicitari si pozitii care sunt insusite de Plenul sau Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii, cele emise de presedintele si vicepresedintele CSM, precum si cele asumate de coordonatorii celor trei comisii in care isi desfasoara activitatea membrii Consiliului, in limitele specifice de competenta.
Avand in vedere unele situatii de data recenta, determinate de emiterea unor documente in nume propriu si sub semnatura unor membri ai Consiliului, in absenta unei delegari specifice - in considerarea celor anterior expuse - informam institutiile sistemului judiciar, precum si celelalte institutii publice si private ca aceste documente nu angajeaza Consiliul Superior al Magistraturii. Orice eventuale situatii similare viitoare vor avea acelasi regim de nereprezentare institutionala, valorand doar demers in nume propriu al semnatarilor.
Judecator Alina Nicoleta GHICA
PRESEDINTE AL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se poate incheia/semna un act aditional pentru formare profesionala in aceeasi zi cu semnarea contractului de munca, iar acesta sa se tina efectiv in viitorul apropiat? In actul aditional nu este precizata perioada de incepere/sfarsit a cursului, iar valoarea acestuia este trecuta estimativ de ex intre 1000 lei si 1500 lei. Este valabil/corect un astfel de act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am urmatoarea situatie: - salariatul X a fost angajat pana la 30.09.2024 cu norma intreaga de 8h /zi cu un salariu brut de 5000 lei - aceluiasi salariat X, incepand cu data de 01.10.2024, i s a micsorat norma de lucru la 1h /zi si evident si salariul proportional cu norma lucrata 625 lei. In luna octombrie salariatul are 5 zile de concediu de odihna. Cum se calculeaza salariul? Cat ii va reveni salariatului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<