In sedinta din 22.11.2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat Strategia de intarire a integritatii judiciare si Planul de actiuni pentru punerea sa in aplicare, pentru perioada 2011-2016.
Aceasta este prima strategie sectoriala aprobata ca si componenta a Strategiei Nationale Anticoruptie 2011-2014.
Responsabilizarea sistemului judiciar si a fiecarui membru al sau este un obiectiv declarat de CSM, inca de la inceputul noului mandat.
Strategia adoptata vizeaza eliminarea coruptiei din sistem, respectarea deontologiei si eticii judiciare, respectiv, eficientizarea justitiei prin mijloace manageriale.
Obiectivele si masurile generale propuse de Strategie sunt:
I. Intarirea integritatii sistemului judiciar
1. Cresterea transparentei sistemului judiciar
2. Imbunatatirea accesului justitiabilului la instante si parchete, precum si la informatiile despre acestea
II. Intarirea integritatii individuale
1. Perfectionarea sistemului de reguli deontologice
2. Dezvoltarea unei culturi a integritatii judiciare prin formare specifica
3. Imbunatatirea sistemului raspunderii disciplinare
Strategia este insotita de un Plan de actiuni ce urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu luna in curs. La redactarea documentelor au fost luate in considerare observatiile formulate de instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Justitiei, precum si de organizatiile neguvernamentale interesate.
Consiliul Superior al Magistraturii isi propune prin aceste documente programatice consolidarea integritatii in sistemul judiciar, respectiv, cresterea increderii populatiei in justitie.
Click aici pentru a citi integral Strategia de intarire a integritatii judiciare
Click aici pentru a citi integral Planul de actiune
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<