In sedinta din 22.11.2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat Strategia de intarire a integritatii judiciare si Planul de actiuni pentru punerea sa in aplicare, pentru perioada 2011-2016.
Aceasta este prima strategie sectoriala aprobata ca si componenta a Strategiei Nationale Anticoruptie 2011-2014.
Responsabilizarea sistemului judiciar si a fiecarui membru al sau este un obiectiv declarat de CSM, inca de la inceputul noului mandat.
Strategia adoptata vizeaza eliminarea coruptiei din sistem, respectarea deontologiei si eticii judiciare, respectiv, eficientizarea justitiei prin mijloace manageriale.
Obiectivele si masurile generale propuse de Strategie sunt:
I. Intarirea integritatii sistemului judiciar
1. Cresterea transparentei sistemului judiciar
2. Imbunatatirea accesului justitiabilului la instante si parchete, precum si la informatiile despre acestea
II. Intarirea integritatii individuale
1. Perfectionarea sistemului de reguli deontologice
2. Dezvoltarea unei culturi a integritatii judiciare prin formare specifica
3. Imbunatatirea sistemului raspunderii disciplinare
Strategia este insotita de un Plan de actiuni ce urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu luna in curs. La redactarea documentelor au fost luate in considerare observatiile formulate de instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Justitiei, precum si de organizatiile neguvernamentale interesate.
Consiliul Superior al Magistraturii isi propune prin aceste documente programatice consolidarea integritatii in sistemul judiciar, respectiv, cresterea increderii populatiei in justitie.
Click aici pentru a citi integral Strategia de intarire a integritatii judiciare
Click aici pentru a citi integral Planul de actiune
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<