In sedinta din 22.11.2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat Strategia de intarire a integritatii judiciare si Planul de actiuni pentru punerea sa in aplicare, pentru perioada 2011-2016.
Aceasta este prima strategie sectoriala aprobata ca si componenta a Strategiei Nationale Anticoruptie 2011-2014.
Responsabilizarea sistemului judiciar si a fiecarui membru al sau este un obiectiv declarat de CSM, inca de la inceputul noului mandat.
Strategia adoptata vizeaza eliminarea coruptiei din sistem, respectarea deontologiei si eticii judiciare, respectiv, eficientizarea justitiei prin mijloace manageriale.
Obiectivele si masurile generale propuse de Strategie sunt:
I. Intarirea integritatii sistemului judiciar
1. Cresterea transparentei sistemului judiciar
2. Imbunatatirea accesului justitiabilului la instante si parchete, precum si la informatiile despre acestea
II. Intarirea integritatii individuale
1. Perfectionarea sistemului de reguli deontologice
2. Dezvoltarea unei culturi a integritatii judiciare prin formare specifica
3. Imbunatatirea sistemului raspunderii disciplinare
Strategia este insotita de un Plan de actiuni ce urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu luna in curs. La redactarea documentelor au fost luate in considerare observatiile formulate de instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Justitiei, precum si de organizatiile neguvernamentale interesate.
Consiliul Superior al Magistraturii isi propune prin aceste documente programatice consolidarea integritatii in sistemul judiciar, respectiv, cresterea increderii populatiei in justitie.
Click aici pentru a citi integral Strategia de intarire a integritatii judiciare
Click aici pentru a citi integral Planul de actiune
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<