Marti, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, noteaza Agerpres.
Proiectul de lege a fost adoptat pe data de 15 aprilie de catre plenul Camerei Deputatilor.
In data de 22 aprilie, actul normativ a fost contestat de PNL la Curtea Constitutionala a Romaniei, liberalii sustinand faptul ca legea incalca mai multe principii constitutionale.
Acestea vizau dreptul la proprietate, accesul liber si neingradit la justitiei, obligativitatea respectarii legilor in vigoare.
In data de 17 iunie, premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare catre Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale. Premierul cerea acestuia sa dispuna masurile corespunzatoare pentru ca decizia CCR privind legea insolventei "sa produca efectele legale".
"Netransmiterea catre Presedintele Romaniei a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a respins exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, inclusiv a considerentelor deciziei, este de natura sa genereze neincasarea unor venituri considerabile de catre bugetul de stat", se arata in scrisoarea premierului, citat de Agerpres.
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei a declarat ca, asa cum prevad dispozitiile legale, termenul de redactare a actului jurisdictional este de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<