Desi au existat mai multe voci din Parlament si Executiv care au sustinut ca Prima Casa ar trebui eliminat, programul va continua si in 2020. Acesta faciliteaza accesul celor interesati la cumpararea sau construirea unei locuinte, prin intermediul unor credite garantate de stat intr-o anumita proportie.
Confirmarea continuarii proiectului Prima Casa a venit de la MFP. Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 102/2020, document publicat deja in in Monitorul Oficial, stabileste comisioanele ce vor fi utilizate in cadrul programului din acest an.
Mai exact, comisionul unic de analiza utilizat in editia din acest an a programului Prima Casa va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Practic, se va folosi aceeasi valoare a comisionului unic de analiza ca anul trecut.
Pe de alta parte, comisionul de gestiune a garantiilor acordate de FNGCIMM, in numele si contul statului roman, in cadrul programului Prima Casa se reduce de la 0,45%, valoarea utilizata anul trecut, la 0,40% pe an calculat la soldul garantiei statului.
Atentie! Chiar daca au fost publicate valorile comisioanelor utilizate in acest an si exista si declaratiile ministrului de finante, inscrierile in programul Prima Casa din acest an nu au demarat inca, pentru asta, fiind necesare mai multe formalitati, inclusiv oficializarea bugetului din 2020.
Prin programul Prima Casa, cei interesati pot cumpara sau construi locuinte, statul garantand in proportie de 40% sau 50% creditul pe care-l face cumparatorul la finantator. In Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, actul care include regulile dupa care se desfasoara programul Prima Casa, scrie ca pentru locuintele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, iar pentru celelalte locuinte, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finantarii.
Nu uitati! ROBOR a fost inlocuit cu IRCC pentru programul Prima Casa
Bugetul acestuia va fi identic cu cel din anii trecuti, respectiv de doua miliarde de lei.
In cursul anului trecut, guvernantii au propus modificarea programului Prima Casa si au anuntat ca va fi mai social. Proiectul de act normativ nu a fost adoptat inca de Parlament, ceea ce inseamna ca deocamdata nu se aplica.
Dupa cum este propus, programul "O familie, o casa", caci asa se numeste inlocuitorul programului Prima Casa, va limita accesul la credite garantate de stat pentru achizitionarea de locuinte a celor cu venituri mari.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Mai exact, beneficiarii programului vor trebui sa aiba un venit net individual sau impreuna cu sotul sau sotia de cel mult 4.500 de lei. Pe de alta parte, pentru familiile cu unul sau mai multi copii, limita veniturilor va fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei.
Locuintele ce vor putea fi cumparate vor trebui sa aiba un pret de cel mult 70.000 de euro, in timp ce valoarea finantarii garantate va fi de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim va trebui sa fie de cel putin 5% din pretul de achizitie sau cel de construire a locuintei. Retinem, insa, ca aceste masuri nu se afla in vigoare!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri