Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, a adoptat noile prevederi pentru programul "Prima Casa", printre care se numara si schimbarea numelui. Acesta va fi cunoscut drept "O familie, o casa". Iata toate noutatile.
Initiativa de a modifica drastic programul Prima Casa a apartinut fostului ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici. Proiectul sau a fost adoptat tacit de Senat in septembrie 2019, iar joi, 12 martie 2020, acesta a fost votat (266 "pentru", 0 "impotriva", 3 "abtineri") si de Camera Deputatilor, for decizional. Asadar, in acest moment, actul mai trebuie doar promulgat si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica. Avand in vedere ca acesti pasi pot fi realizati rapid, iar intoarcerea proiectului in Parlament pentru reexaminare nu pare a fi dorita de seful statului, putem sa analizam toate noutatile.
Programul Prima Casa a ajutat multi tineri sa obtina un credit pentru propriul lor camin, asadar "O casa, o familie" va fi cu siguranta util in continuare pentru cei care se vor califica.
In primul rand, "O familie, o casa" introduce o limita a veniturilor pana la care garantarea imprumutului de catre stat poate fi obtinuta. Astfel, aceasta bariera va fi de:
In cazul limitei de 4500 de lei net/luna nu sunt luate in calcul si beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele fara adapost, cu dizabilitati, varstnice (peste 65 de ani) sau cei care fac parte dintr-unul din grupurile vulnerabile descrise in art. 6 din Legea nr. 292/2011.
In al doilea rand, "O familie, o casa" stabileste si obligatia de a nu dobandi individual sau impreuna cu familia o cota de peste 1/2 inclusiv dintr-o alta locuinta situata in mediul urban, cu exceptia celor dobandite prin mostenire. Daca, totusi, se iveste o astfel de situatie, atunci beneficiarul creditului trebuie, in termen de 12 luni, sa decida asupra detinerii locuintei din Program sau altei locuinte si sa notifice aceasta decizie Finantatorului si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii sau Fondului Roman de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atesta instrainarea.
In al treilea rand, locuintele ce vor putea fi contractate prin noul program "O familie, o casa" vor trebui sa aiba un pret maxim de 70.000 de euro, valoarea finantarii garantata de stat fiind de 66.500 de euro. La contractarea creditului, cei interesati de cumpararea unei locuinte vor trebui sa aiba un avans minim de 5% din valoarea acesteia.
Vestea buna, insa, este pentru cei care deja au o familie. Conform prevederilor votate, rata dobanzii creditului scade cu 0,5% pentru cei care au un copil la momentul obtinerii imprumutului si cu 1% pentru familiile cu doi sau mai multi copii. Persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile descrise in art. 6 din Legea nr. 292/2011 primesc o reducere de 2% a ratei dobanzii. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza pe baza unei cereri pe care beneficiarul Programului urmeaza sa o depuna la fondurile de garantare de la care a obtinut garantia statului pentru creditul contractat prin Program, urmand ca procedura prin care se acorda subventia, inclusiv termenele si conditiile de acordare sa fie detaliate si aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Memorator Gramatica Gimnaziu
In al patrulea rand, imobilul cumparat prin intermediul programului "O familie, o casa" nu va putea fi vandut timp de 5 ani de la data cumpararii acestuia prin imprumutul garantat de stat.
In al cincilea rand, solicitarile facute in timpul aplicarii programului "Prima Casa" vor fi analizate conform prevederilor programului mentionat. Acestea nu vor intra sub auspiciul noilor reglementari.
Finalmente, avand in vedere ca nu este precizat un termen clar de intrare in vigoare a noii legi prezentate mai sus, intelegem ca aceasta se va aplica imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri