Procedurile urgente de
recuperare a creantelor prevazute de noul Cod de procedura civila sunt procedura pentru cererile de valoare redusa si procedura ordonantei de plata.
A. Cererile de valoare redusa
B. Procedura ordonantei de plata
Cererile de valoare redusa
Este o procedura simplificata, urgenta, prevazuta de art. 1025-1032 din noul Cod de procedura civila si are ca scop obtinerea de catre creditor a unui titlu executoriu intr-un timp foarte scurt.
Domeniul de aplicare al procedurii aplicabile cererilor de valoare redusa
Prin aceasta procedura poate fi obtinuta rapid o hotarare executorie pentru cereri cu caracter patrimonial al caror obiect nu depaseste 10.000 lei la data sesizarii instantei.
Nu se poate recurge la aceasta procedura pentru creante provenind din raporturile in:
-
materie fiscala, vamala sau administrativa;
-
raspunderea statului pentru acte sau omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice;
-
starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
-
drepturile patrimoniale nascute din raporturile de familie;
-
mostenire;
-
insolventa, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societatilor insolvabile si a altor persoane juridice sau alte proceduri asemanatoare;
-
asigurari sociale;
-
dreptul muncii;
-
inchirierea unor bunuri imobile, cu exceptia actiunilor privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani;
-
arbitraj;
-
atingeri aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.
Conditii
Pentru promovarea acestei proceduri speciale exista doua conditii speciale care trebuie indeplinite cumulativ de justitiabil, respectiv domeniul si valoarea cererii.
Cererea trebuie sa priveasca un raport juridic dintr-un domeniu care sa nu fie expres exceptat de Codul de procedura civila.
A doua conditie se refera la valoarea cererii, care fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu trebuie sa depaseasca suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei.
Nu are importanta izvorul obligatiei de plata sau natura raporturilor ce stau la baza ei si legiuitorul nu mentioneaza nimic despre caracterul cert, lichid si exigibil al creantei. Nu este necesara informarea asupra medierii.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: ANPDPD SI ANOFM au emis Ordinul comun nr. 28/28.01.2025 privind procedura pe care angajatorii trebuie sa o urmeze pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii. In cazul in care angajatorul cu peste 50 de angajati nu are persoane cu dizabilitati angajate si, totodata, nu exista posturi vacante pentru persoanelor cu dizabilitati, are obligatia oricum sa trimita o situatie centralizata ANOFM si ANPDPD ? Sau e valabila informarea doar pentru cei care au posturi vacante?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra este casa de expeditii si ritmul este foarte dinamic, motiv pentru care targhetele sunt modificate uneori si trimestrial. Din acest motiv targhetele sunt comunicate pe e-mail si nu sunt trecute in fisa postului. Daca un coleg care la evalure a luat calificativul suficient, nu indeplineste targhetele trimise pe e-mail, poate fi sanctionat? Poate fi concediat? Cu stima, Cristina Turcu
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In luna octombrie 2024 am angajat o persoana pe postul de ajutor ospatar cu contract part-time de 6 ore/zi, repartizate inegal. Persoana respectiva are 22 ani si nu lucreaza la alta companie, fiind studenta la master. Avem certificat de handicap accentuat. In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti daca persoana si/sau compania beneficiaza de vreun avantaj. Daca este vreun beneficiu pentru companie va rog sa ne spuneti pasii care trebuie urmati pentru a intra in posesia beneficiului. Daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<