Arbitrajul reprezinta o procedura ce presupune numeroase avantaje pentru intreprinzatori.
Avantajul cel mai important se refera la ocolirea sistemului greoi al instantelor de judecata. Vom vedea ca hotararea arbitrala este titlu executoriu si nu poate fi atacata la instanta de judecata decat pentru 9 motive, care reprezinta erori de procedura grosolane.
Un avantaj la care comerciantii tin mult este rapiditatea solutionarii litigiului: sub sanctiunea caducitatii actiunii arbitrale, litigiile comerciale trebuie solutionate definitiv in termen de 6 luni de la data constituirii tribunalului arbitral (art. 567 Noul Cod de procedura civila).
Numai partile, de comun acord, pot conveni un termen mai indelungat de solutionare, insa chiar si o eventuala prelungire a litigiului cu acordul partilor (cu cel mult 3 luni, numai pentru motive temeinice) este preferabila procedurii exasperante din fata instantelor judecatoresti.
Discretia tribunalelor, in sensul evitarii de a fi facute publice litigiile si nici chiar practicile comerciale este un alt avantaj la care oamenii de afaceri tin in mod deosebit. Dezbaterea litigiului nu este publica si nicio persoana straina nu poate avea acces la dosar fara acordul scris al partilor si fara incuviintarea tribunalului arbitral.
Comerciantilor terorizati de rigiditatea procedurii din fata instantelor obisnuite probabil ca le va aduce o mare usurare faptul ca procedura este mai putin formalista, ceea ce, adaugat – cum vom vedea – la posibilitatea de alegere a arbitrilor fac ca hotararea arbitrala sa fie mai usor de acceptat de catre parti, mai usor de considerat ca reprezentand solutia corecta din punct de vedere judiciar.
Dar nu numai atat: partile se pot reprezenta si singure mult mai usor decat in fata instantelor obisnuite, fara teama ca incalcarea unui detaliu procedural le vor face sa moara cu dreptatea in mana. Intr-un sistem judiciar adeseori acuzat de partialitate, hotararea arbitrala da o raza de speranta ca dreptatea nu este doar o notiune retorica si teoretica.
In privinta taxelor, avem o veste buna: procedura arbitrala este mai ieftina decat cea clasica. Aceasta este valabil cu precadere in cazul arbitrajului ad-hoc. Iar daca intreprinzatorul decide ca se poate reprezenta si singur, datorita lipsei formalismului procedural, inseamna ca una din marile sale griji – cea cu privire la onorariile avocatiale - ia sfarsit inainte de a se naste.
Autor: jr. Horatiu Sasu, consultant in afaceri si management
Sursa: 8 metode de recuperare rapida a creantelor, fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<