Primul Bacalaureat dupa model nou va fi in 2016, iar profesorii vor pierde pensionarea anticipata. Ministerul Educatiei a schimbat mai multe articole din textul de lege adoptat de Camera Deputatilor, pentru care premierul Emil Boc anuntase ca-si asuma raspunderea.
Noul proiect amana momentul intrarii in vigoare al noilor formule de invatamant obligatoriu, dar si de examinare la nivel national. Astfel, clasa pregatitoare in invatamantul primar se va introduce abia din anul 2012-2013. Prima generatie care va face gimnaziul de cinci ani va incepe acest ciclu cu un an mai tarziu decat prevazusera deputatii, in anul scolar 2011-2012.
In fine, primul Bacalaureat pe model international ar putea avea loc abia in vara anului 2016 de catre elevii care vor intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013. Acesta presupune probe transdisciplinare: probleme din stiinte, care pot fi rezolvate folosind cunostinte din fizica, chimie, biologie, informatica – la profilul real, sau lucrari socio-umane, pentru care sunt necesare cunostinte din istorie, sociologie, geografie.
Admiterea la liceu va putea fi organizata chiar de colegii, incepand cu generatia de elevi care intra in clasa a V-a in toamna anului viitor.
S-a taiat pensionarea anticipata
Spre deosebire de proiectul aprobat de deputati, noua forma a legii nu le mai permite profesorilor sa se retraga din activitate cu trei ani inainte de varsta legala de pensionare. In schimb, profesorii vor putea preda si dupa pensionare, daca accepta plata cu ora. Modificarea irita sindicatele.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
„Este un lucru cu care chiar nu putem fi de acord. Nu stim ce a fost in capul celor de la Ministerul Educatiei care au scos aceasta prevedere pentru ca trecuse de Camera Deputatilor. Cred ca nu-i intereseaza deloc invatamantul. Probabil ca au primit ordin ca lumea sa munceasca cat mai mult ca sa alimenteze bugetul. Ei nu stiu ce inseamna uzura si nu stiu ce inseamna sa predai la 65 de ani la catedra. Si nu pentru corelarea cu legea pensiilor au facut lucrul asta, pentru ca sunt categorii profesionale care pot iesi mai devreme la pensie”, a declarat Constantin Ciosu, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN).
In schimb, profesorii care vor avea deplasari in strainatate, la reuniuni si manifestari stiintifice, vor avea cheltuielile acoperite in limita fondurilor alocate prin buget.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri